Autoblocada venezueleană este înăsprită. Maduro închide graniţa cu Brazilia

Mulţi venezueleni nu au acces la alimente sau medicamente, însă regimul lui Maduro neagă faptul că există o criză umanitară în Venezuela şi a cerut armatei să blocheze accesul în ţară pentru ajutoarele externe.
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro (Mihail Svetlov/Getty Images)

Preşedintele ales Nicolas Maduro a ordonat joi închiderea graniţei Venezuelei cu Brazilia, afirmând că graniţa va rămâne complet închisă până la noi ordine, potrivit Deutsche Welle.

Maduro a mai afirmat că ia în considerare închiderea graniţei vestice cu Columbia.

Mişcarea are loc pe fondul impasului dintre Maduro şi liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido cu privire la accesul ajutoarelor umanitare internaţionale în ţara sud-americană.

Autoblocada venezueleană

Puncte de colectare a ajutoarelor au fost create în statul brazilian de frontieră Roraima, în insula olandeză Curacao din Caraibe şi la un punct de frontieră în apropiere de Cucuta, la graniţa columbiană.

Înainte ca Maduro să fi anunţat închiderea graniţei cu Brazilia, pregătirile pentru livrările de ajutoare au fost făcute fără tragere de inimă. Doar marţi, purtătorul de cuvânt al administraţiei braziliene, Otavio Rego Barros, a anunţat că Brazilia va oferi opoziţiei venezuelene „ajutor logistic” pentru a-i permite să colecteze ajutoare din oraşele de frontieră Boa Vista şi Pacaraima. Totuşi, Barros, un fost general, a subliniat că transportul bunurilor va fi organizat şi desfăşurat de venezueleni. Mass media braziliană a relatat că membrii Cabinetului preşedintelui Jair Bolsonaro, în special cei din rândul armatei, nu au căzut de acord asupra modului în care ar trebui să participe ţara lor la procesul de distribuire a ajutoarelor către Venezuela.

Maduro a ordonat deja armatei venezuelene să blocheze orice ajutor din Cucuta şi a interzis toate călătoriile aeriene şi maritime către şi dinspre Curacao.

Ministrul venezuelean de Externe, Jorge Arreaza, a scris pe Twitter că guvernul a avertizat Republica Dominicană, Puerto Rico şi alte ţări insulare din Caraibe să nu permită altor ţări să le folosească teritoriile pentru „planificare şi organizare de acţiuni de natură ilegală şi teroristă”.

Guaido a declarat că va ajuta voluntarii să transporte sâmbătă ajutoarele, o mare parte dintre ele fiind provizii medicale şi alimente din SUA, peste graniţă în apropiere de Cucuta. El a avertizat că blocada ar putea costa vieţile a aproximativ 300.000 de oameni.

Maduro neagă faptul că în ţara sa ar fi o penurie masivă de alimente şi medicamente şi acuză SUA că trimite ajutoare pentru a camufla planurile unei intervenţii militare.

Aproximativ 50 de ţări l-au recunoscut pe Guaido ca preşedinte interimar de când l-a provocat în mod deschis pe Maduro. Acesta din urmă îl acuză pe liderul opoziţiei că încearcă să dea o lovitură de stat cu susţinerea Statelor Unite.

În timp ce Maduro şi Guaido se duelează cu privire la necesitatea ajutoarelor umanitare, situaţia a devenit volatilă.

„[Situaţia] poate scăpa rapid de sub control”, a afirmat Luis Vicente Leon, de la institutul pentru sondaje Datanalisis din Caracas. Riscul implicării într-un conflict cu armata venezueleană este principalul motiv pentru care Jair Bolsonaro, el însuşi căpitan în rezervă, ezită atât de mult să dea o mână de ajutor.

Brazilia are o porţiune de graniţă comună cu Venezuela lungă de 2.200 km şi aceasta este în mare parte nepăzită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe