Autoexcomunicarea. Un papă care dă cu pumnul în creştinism

Papa Francisc
Papa Francisc (ALBERTO PIZZOLI / AFP / Getty Images)

Aflat în avion între două ţări din Asia, Papa Francisc a uimit cu următoarea declaraţie, referitoare la atacurile din Paris „Căci este adevărat că nu trebuie să reacţionezi violent, dar dacă dl. Gasbarri la care ţin foarte mult, spune o grosolănie despre mama mea, trebuie să se aştepte să primească un pumn! Este normal!

Cerinţa sublimă de a întoarce şi celălalt obraz în faţa agresorului constituie piatra de temelie a creştinismului. Non violenţa absolută. Abdicarea de la legea talionului „dinte pentru dinte, ochi pentru ochi”. La urma urmei doi ochi scoşi servesc doar Justiţiei, marele inconvenient fiind că propagă, în timp şi spaţiu, Răul.

Cerinţa întoarcerii celuilalt obraz este calea de a reteza, de a îngropa, violenţa, răul, cu ajutorul sacrificiului personal de dragul compasiunii, exemplificat, de altfel, în mod tragic, de Crucificare.

Aşa stând lucrurile, la 2000 de ani de la asumata Jertfă a lui Isus, capul Bisericii Catolice, omul care se presupune că este cel mai aproape de Mântuitorul său, cel care trebuie să vegheze la viitorul bisericii pe care o păstoreşte, cuvântează teribila frază care neagă o învăţătură fundamentală a creştinismului, repudiază sacrificiul lui Isus, şi interpretează valorile pe care a fost construită civilizaţia europeană la nivel de principii ale unor mardeiaşi.

Nimic mai trist decât să vezi măreţia lui Isus, negată de mucegaiul putred al confuziei în care au ajuns "credincioşii".

Mai poate îndruma Vaticanul pe cineva către mântuire, în acest caz? Cum, anume? Recomandând bătăi prin tramvai? Şi atunci ce poate urma? Mă gândesc că orice. De la programe sociale, la închinarea în faţa omuleţilor verzi.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.