Autoritatea Naţională de Integritate, chemată în judecată pentru eliberarea certificatelor de integritate lui Plahotniuc şi Şor

Societatea nu a înţeles bine care este esenţa certificatelor de integritate, autoritatea nu efectuează controlul averilor, ci doar face referire la decizii anterioare, rămase definitive în ultimii trei ani, afirmă reprezentantul ANI.
Nu aveţi dreptul la corupţie.
Nu aveţi dreptul la corupţie. (atitudini.wordpress.com)

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a fost dată în judecată de Partidul „Casa Noastră Moldova” şi Fundaţia „Freedom Moldova” pentru faptul că le-a eliberat certificate de integritate lui Vlad Plahotniuc şi primarului oraşului Orhei, Ilan Şor.

Şeful serviciului de presă al ANI, Victor Moloşag, a ţinut să precizeze pentru Moldova Curată că instituţia respectă întocmai legea privind modul de eliberare a certificatelor de integritate, dar societatea nu a înţeles pe deplin care este esenţa acestora, menţionând că autoritatea nu efectuează controlul averilor şi intereselor, ci doar face referire la decizii anterioare, rămase definitive în ultimii trei ani.

Partidul „Casa Noastră Moldova” susţine în cererea de chemare în judecată că Vlad Plahotniuc a fost demis din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, prin vot de neîncredere, pentru suspiciuni de corupţie.

Mai mult, în nota informativă la hotărârea Parlamentului, din 22 februarie 2013, prin care Vlad Plahotniuc a fost demis se face referire la numeroase acuzaţii cu privire la dubla identitate, implicarea acestuia în atacurile de tip raider, dar şi în alte activităţi care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului şi a R. Moldova în general.

În privinţa lui Ilan Şor se aminteşte că acesta ar fi principalul inculpat în aşa-numitul dosar al „furtului secolului” şi că prima instanţă l-a condamnat la 7 ani şi jumătate de închisoare.

De asemenea, reclamanţii îşi mai bazează cererea în baza hotărârii Băncii Naţionale a Moldovei prin care în privinţa lui Şor i-a fost aplicată o amendă de 100 000 de lei pentru încălcarea Legii instituţiilor financiare, prin acordarea creditelor riscante. Judecătoria Chişinău a mai constatat, la 26 octombrie 2018, că Ilan Şor s-a făcut vinovat contravenţional pentru „utilizarea fondurilor venite din străinătate în cadrul campaniei electorale”.

În concluzie, reclamanţii notează că prin eliberarea certificatelor de integritate lui Plahotniuc şi Şor ANI şi-a încălcat grav atribuţiile de identificare şi înlăturare a riscurilor de corupţie în cadrul entităţilor publice. „În plus, a încălcat drepturile altor candidaţi electorali, şi sunt prejudiciaţi grav prin lipsa de transparenţă şi egalitate în procesul electoral.”

Activistul civic Dumitru Alaiba care a decis să candideze pe o circumscripţie uninominală din partea diasporei a ţinut să sublinieze în context că certificatul de integritate nu este altceva decât „o hârţoagă în plus băgată pentru a mima lupta cu corupţia şi pe care Ilan Şor a primit-o cu uşurinţă conform legislaţiei. Fără certificat nu te poţi înregistra în calitate de candidat. Aşa un control asupra democraţiei.”