Autorităţile chineze confiscă paşapoartele angajaţilor de stat

Paaşaport chinezesc
Paaşaport chinezesc (Omar Havana/Getty Images)

Oficialilor şi angajaţilor chinezi ai companiilor de stat li s-au confiscat paşapoartele pe fondul pandemiei COVID-19, potrivit documentelor guvernamentale interne obţinute recent de Epoch Times.

Autorităţile nu au explicat raţionamentul, menţionând doar că paşapoartele urmează să fie luate pentru „management central” pentru a „face faţă noului coronavirus”.

Funcţionarii publici chinezi şi personalul firmelor administrate de stat au raportat în mod constant în ultimele luni că vizitele în străinătate şi utilizarea paşapoartelor sunt restricţionate de autorităţi.

Astfel de limitări se datorează de obicei îngrijorărilor regimului chinez că cetăţenii ar putea oferi informaţii din lumea exterioară, care pot dăuna "sănătăţii ideologice".

Însă, acum, lucrurile par să aibă un alt motiv. Activistul chinez continental Dong Guangpin a declarat că Beijingul ar putea fi îngrijorat în mod special, deoarece naţiunile din întreaga lume condamnă China pentru muşamalizarea focarului de virus Wuhan şi au cerut acţiuni concrete pentru a responsabiliza regimul pentru provocarea pandemiei.

În China, pe de altă parte, propaganda regimului a răspândit continuu o variantă oficială conform căreia autorităţile au controlat cu succes răspândirea bolii şi chiar au ajutat celelalte ţări în acest sens.

"Partidul Comunist Chinez trebuie să împiedice fluxul de informaţii negative [despre regim] din ţări străine în China", a spus Dong într-un interviu.

Epoch Times a obţinut documente de la guvernul local al oraşului Xingtai, provincia Hebei, care detaliază restricţiile recente asupra paşapoartelor.

La 2 aprilie a.c., Biroul Afaceri Externe Xingtai a transmis o notificare de urgenţă prin care solicita tuturor judeţelor şi districtelor sale să preia paşapoartele de la lucrătorii guvernamentali şi de la tot personalul companiilor de stat din Xingtai.

Companiile au redactat apoi rapoarte către biroul Xingtai, care confirmă îndeplinirea directivei.

În China, majoritatea cetăţenilor obişnuiţi care doresc să călătorească în străinătate trebuie să treacă printr-o agenţie de turism, care va cere o scrisoare de autorizare de la angajator, înainte de a-i ajuta să solicite o viză externă.

Începând cu luna noiembrie, autorităţile de migraţie ale Partidului au declarat că, pentru a împiedica intrarea în ţară a cazurilor de COVID-19, vor examina mai atent cererile de intrare şi ieşire ale cetăţenilor pentru călătorii neesenţiale. Pe 12 noiembrie, toate cele 46 de puncte terestre de intrare şi 66 de pasaje de frontieră din China au fost închise.