Autorităţile comuniste chineze promovează pe larg rasismul şi expansionismul

Poliţist chinez în faţa Palatului Potala din Lhasa, capitala Tibetului.
Poliţist chinez în faţa Palatului Potala din Lhasa, capitala Tibetului. (TEH ENG KOON / AFP / Getty Images)

De ceva timp, regimul comunist chinez foloseşte pe larg formulări aferente expansiunii teritoriale şi renaşterii naţiunii, care au fost folosite, la timpul lor, de către Hitler şi Mussolini.

Lângă o gară feroviară din Beijing, există o mare zonă comercială - Chunvenmen. Aici este amplasat un ecran mare, prin intermediul căruia oamenii sunt îndemnaţi să depună eforturi pentru revigorarea marelui popor chinez. Sloganuri cu o astfel de retorică, în diferite forme, pot fi găsite pe tot teritoriul Chinei.

Ziarul internaţional Herald Tribune a publicat recent un articol în care se menţionează că asemenea afirmaţii sunt foarte similare celor propagate de naţionalismul extrem şi gândirea fascistă. Anume, cu asemnea sloganuri, apăreau în public, în secolul trecut, dictatorii Hitler şi Mussolini.

Anterior site-ul chinez „Tensyun” a raportat că sloganul „Marea renaştere a naţiunii”, a apărut în China în 1997, înlocuind o formulare mai puţin directă „Revigorarea naţiunii chineze”.

În prezent, acest concept este larg răspândit în întreaga ţară.

Pe 8 august, în cadrul forumului de cercetări privind modernizarea Chinei, care a avut loc la Beijing, şeful Institutului de Cercetare pentru Dezvoltare Socială a raportat că, în 2010, sarcina de renaştere a naţiunii chineze a fost efectuată în proporţie de 62%.

Scriitorul şi omul de ştiinţă chinez, expertul pe problemele regiunilor Tibet şi Xinjiang, Liwei Wang, a relatat că, în prezent, autorităţile comuniste promovează cu fermitate idei naţionale care seamănă extrem de mult cu conceptele rasismului şi constituie un motiv serios de îngrijorare.

Potrivit lui, pe de o parte, autorităţile afirmă că naţionalismul creează factori de instabilitate în societate, pe de altă parte, încearcă să suprime toate celelalte naţiuni şi în mod special tibetanii şi uigurii, care nu doresc să se supună regimului totalitar. Potrivit lui Wang, aceasta este o manifestare a rasismului pur.

„Putem vedea că rasismul în China este deosebit de agresiv în Tibet şi Xinjiang. Promovarea de către regimul totalitar chinez, în ultimii ani, a expansionismului şi naţionalismului au creat o ameninţare reală pentru relaţiile Chinei cu ţările vecine”, susţine Wang.

De asemenea, expertul a relatat despre faptul că aflându-se recent într-o călătorie înspre Tibet, pe drumul din oraşul Golmo, provincia Qinghai, în Lhasa tibetană, ofiţerii de poliţie au verificat de 17 ori dacă cetăţenia sa este tibetană sau Han. Expertul a explicat că reprezentanţilor etniei Han (etnia de bază a Chinei) le este permis accesul în Lhasa, iar tibetanilor nu.

„Este o manifestare clară a rasismului” – a concluzionat savantul.

La toate aceste acuzaţii adresate în nenumărate rânduri regimului comunist aflat la guvernare în China, acesta susţine că încearcă să „modernizeze” regiunile Tibet şi Xinjiang, să le „dezvolte” economia şi să facă viaţa minorităţilor naţionale mai „confortabilă”.