Autorităţile locale vor autonomie (financiara) faţă de Guvern

Ghişeu pentru deservirea cetăţenilor.
Ghişeu pentru deservirea cetăţenilor. (Epoch Times România)

Pentru ca autorităţile locale să aibă mai multă autonomie şi să nu mai aştepte în permanenţă bani de la buget, anumite taxe şi impozite ar trebui să fie colectate direct la nivel de administraţie locală, a declarat luni, Ilie Bolojan, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) primar al municipiului Oradea.

Printre taxele şi impozitele pe care AMR le-ar vrea colectate direct de autorităţile locale şi nu de guvern şi redistribuite prin Ministerul de Finanţe, se numără taxa pe stâlp şi impozitul pe venitul global.

"Dorinţa noastră e să ne bazăm pe venituri pe care le încasam direct şi nu pe venituri pe care ni le redistribuie Guvernul României, indiferent care este acela. (...) Cunoscuta taxă pe stâlp este în dezbatere în Parlament, dar este în vigoare şi se are în vedere să se reducă de la 1,5 la 1% şi pe de altă parte să se redistribuie autorităţilor locale. Solicitarea noastră este că această redistribuire să nu se facă prin Ministerul de Finanţe, aşa cum se pare că se intenţionează ci să se colecteze direct, aşa cum se colectează şi taxele locale, pe teritoriul fiecărei localităţi.", a declarat Bolojan.

Preşedintele AMR a ridicat şi problema colectării venitului pe bugetul global, acuzând Guvernul că rezolvă problemele la nivel naţional pe spinarea autorităţilor locale:

"În această perioadă se stabilesc cotele defalcate din impozitul pe venitul global care se repartizează către bugetele locale. Suntem în următoarea situaţie. Din anul 2008 când se colecta din impozitul pe salariu/venitul global 47% la primăria unde cetăţeanul avea locul de muncă, acum suntem în situaţia în care 41,75% se colectează la bugetele locale. Aş vrea să va dau un exemplu. Noi (Oradea) colectăm astăzi aproximativ 25.0000.0000. de euro/an din IVG-ul la nivelul angajaţilor din Oradea. De la 47% la 41, 7% înseamnă 10% deci guvernele României, indiferent de guvernele care au fost, tot reducând, au luat de la bugetul municipiului 2,5 milioane de euro şi i-au mutat la bugetul central.", a explicat edilul.

Primarul municipiului Oradea a mai explicat că aceste probleme ar trebui soluţionate fie prin lege, fie printr-o hotărâre de Guvern:

"Nu dorim să se mai întâmple o asemenea chestiune, eventualele dezechilibre care sunt la bugetul naţional, respingem să fie rezolvate pe spatele autorităţilor locale. Solicităm Guvernului şi Parlemantului ca prin Hotărâre de Guvern sau prin legislaţie să nu ne mai ia fonduri. ", a concluzionat Bolojan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne