Autorităţile R. Moldova încep reforma universităţilor. Mai multe instituţii vor fi comasate

(photos.com)

Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova începe reforma universităţilor din Moldova, astfel încât studenţii, profesorii şi cercetătorii să aibă parte de universităţi mari, consolidate şi competitive, cu infrastructură dezvoltată, modernă, în concordanţă cu tendinţele la nivel mondial.

Astfel, Partidul Acţiune şi Solidaritate informează că Universitatea de Stat din Moldova va absorbi Academia de Administrare Publică, Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport şi 13 institute de cercetare, inclusiv Grădina Botanică.

Universitatea Tehnică a Moldovei va absorbi Universitatea Agrară, Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D. Ghiţu”, Institutul de Energetică şi Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie.

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău va absorbi Universitatea de Stat din Tiraspol, Universitatea de Stat „Grigorii Ţamblac” din Taraclia, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Institutul de Formare Continuă.

Academia de Studii Economice din Moldova va absorbi Institutul Naţional de Cercetări Economice. Academia de Arte trece în subordinea Ministerului Culturii, Universitatea de Medicină rămâne în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Partidul de guvernământ susţine că studenţii vor avea următoarele beneficii: vor obţine o diplomă de la o instituţie de învăţământ superior performantă, mai puternică, cunoscută pe plan naţional şi internaţional.

De asemenea, vor avea mai multe oportunităţi de alegere a cursurilor şi programelor de studii, pentru dezvoltarea lor profesională. Vor beneficia de mai multe facilităţi: laboratoare bine dotate cu echipamente moderne, cămine renovate, săli şi terenuri de sport modernizate.

Totodată, absolvenţii de liceu vor avea mai multe şanse în alegerea profesiei şi a instituţiei de învăţământ superior.

La rândul său, profesorii vor fi mult mai bine remuneraţi. Vor avea acces mai liber la infrastructura de cercetare şi la rezultatele cercetării. Vor beneficia de mai multe resurse pentru ameliorarea şi modernizarea programelor de studii oferite şi vor putea îmbina armonios activitatea didactică cu cea de cercetare.

Procesul de reorganizare urmează a fi finalizat până la începutul noului an academic.