Autorităţile R. Moldova îşi propun diversificarea surselor de energie electrică

.
. (Ki Price / AFP / Getty Images)

„Ne-am propus să sporim securitatea energetică a ţării şi să diversificăm sursele de energie electrică, astfel încât să nu ne mai pomenim în situaţii de criză similare celor pe care le trăim în prezent”, informează premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, pe pagina sa de socializare.

Şefa Cabinetului de miniştri notează că modificările aduse legii cu privire la energia electrică votate în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, au rolul de a contribui la crearea cadrului juridic necesar reglementării sectorului energiei electrice, dar şi de a alinia legislaţia naţională la directivele Uniunii Europene.

Proiectul de lege îşi propune: stabilirea unui mecanism de asigurare a achiziţiei de energie electrică din cel puţin două surse, organizarea licitaţiilor de procurare a energiei electrice în baza unei instrucţiuni, elaborată de către ANRE, asigurarea unui mecanism de echilibrare şi de plată a dezechilibrelor pe piaţa angro a energiei electrice.

Proiectul de lege mai prevede oferirea Întreprinderii de Stat „Moldelectrica” a instrumentelor necesare pentru constituirea garanţiilor pentru energia electrică de echilibrare, asigurarea independenţei operatorului de transport şi de sistem Î.S. „Moldelectrica”.