Autorităţile socialiste de la Chişinău promit majorarea ajutorului social, a pensiilor şi salariilor bugetarilor

Pensionari din R. Moldova la limita sărăciei
Pensionari din R. Moldova la limita sărăciei (facebook.com)

În dimineaţa zilei de luni, 18 noiembrie, a avut loc o şedinţă de lucru comună a preşedintelui Igor Dodon, cu preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, şi prim-ministrul Ion Chicu, în cadrul căreia aceştia au formulat 7 măsuri sociale pe care au promis că le implementează imediat.

Aceştia doresc să acorde un sprijin financiar pentru sărbătorile de iarnă în sumă de 700 de lei pentru 625 de mii de pensionari. Modificarea legislaţiei, astfel încât indexarea pensiilor să se facă de două ori pe an. Majorarea cuantumului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei pe lună şi extinderea numărului beneficiarilor - garantarea pensiei pentru un termen de cel puţin 5 ani, chiar şi în cazul decesului prematur al beneficiarului.

De asemenea, ar urma creşterea alocaţiilor veteranilor de la 100 la 300 de lei pentru circa 20 de mii de persoane şi mărirea indemnizaţiilor pentru tinerii specialişti din medicină şi farmaceutică de la 45 de mii la 120 de mii de lei, în cazul în care aleg să meargă să profeseze în localităţile rurale.

Totodată, cei trei oficiali a promis majorarea salariilor bugetarilor începând cu anul 2020, în medie cu 10%. „Profesorii şi educatorii vor ridica un salariu mai mare cu circa 18%, iar asistenţii sociali cu circa 16%. Toţi angajaţii vor ridica un premiu anual echivalentul a 50% din salariul lunar.”

Igor Dodon a declarat că se va face tot posibilul ca „deciziile noastre” să fie cele pe care le aşteaptă cetăţenii. Zinaida Greceanîi a dat asigurări că Parlamentul va aproba cât mai rapid proiectele sociale urmând ca Guvernul să identifice resursele necesare implementării.

Potrivit unui comunicat, întâlnirile dintre Dodon, Greceanîi şi Chicu vor avea loc în fiecare zi de luni.