Autorul cărţii "Prăbuşirea iminentă a Chinei": Beijingul cere chinezilor de pretutindeni să susţină şi să promoveze Partidul Comunist

Liderul chinez Xi Jinping (C), alături de fostul lider Hu Jintao,  la celebrarea a 100-a aniversare a Partidului Comunist Chinez  din Piaţa Tiananmen din Beijing, China, la 1 iulie 2021
Liderul chinez Xi Jinping (C), alături de fostul lider Hu Jintao, la celebrarea a 100-a aniversare a Partidului Comunist Chinez din Piaţa Tiananmen din Beijing, China, la 1 iulie 2021 (Lintao Zhang/Getty Images)

Gordon G. Chang, autorul cărţii The Coming Collapse of China (Prăbuşirea iminentă a Chinei), membru distins al Institutului Gatestone şi membru al consiliului consultativ al acestuia, afirmă într-un articol publicat de Gatestone Institute că „Partidul Comunist Chinez (PCC) a devenit o ameninţare existenţială pentru America şi pentru orice altă societate...”.

Autorul articolului acuză totodată guvernul comunist de la Beijing că încearcă să controleze şi să transforme chinezii din afara Chinei Continentale în promotori şi susţinători peste hotare ai Partidul Comunist Chinez.

El însuşi chinezo-american, Chang se întreabă retoric dacă pot americanii de origine chineză să fie loiali atât Americii, cât şi Chinei?

„Nu. Partidul Comunist Chinez a devenit o ameninţare existenţială pentru America şi pentru orice altă societate..... Promovarea tianxiei [guvernarea "Totul sub cer"] înseamnă, printre altele, că partidul vede guvernul american ca fiind nelegitim şi America nimic mai mult decât o societate tributară sau o colonie.

Deşi noi ["chinezo-americani"] nu avem, din punct de vedere tehnic, obligaţia de a ne dovedi loialitatea faţă de America, trebuie, ca grup, să înţelegem că o putere ostilă încearcă să ne înarmeze. Xi Jinping ne-a cerut în mod deschis să devenim o forţă subversivă, pentru a-l ajuta să distrugă ţara pe care o numim acum acasă.

Prin urmare, este timpul ca noi să începem să ne curăţăm propriile rânduri.... Mai mult, înseamnă să nu strigăm ‘rasism’ de fiecare dată când forţele de ordine arestează pe cineva de origine chineză. Poate că ni se pare nedrept, dar acum trebuie să facem o alegere.

La urma urmei, ţara noastră - Statele Unite ale Americii - este în pericol, deoarece un stat străin - Republica Populară Chineză - o atacă şi speră să ne folosească pentru a o doborî”, explică el.

Gordon G. Chang adaugă că Partidul Comunist Chinez îi numeşte pe chinezii de peste hotare "forţele patriotice de peste mări" dar, subliniază el „oamenii din comunităţile noastre vor dori să ştie faţă de ce ţară ne simţim patrioţi”.

El face trimitere la o declaraţie a preşedintelui comunist chinez Xi Jinping, care a declarat la Conferinţa de lucru a Frontului Unit al Partidului că „speră să unească - cu alte cuvinte, să mobilizeze - etnicii chinezi de pretutindeni pentru a sprijini PCC, pentru a face efectiv din fiecare individ chinez un agent al PCC”.

„’Promovarea marii unităţi a poporului chinez este responsabilitatea istorică a activităţii frontului unit patriotic al Chinei în noua eră’, a declarat conducătorul chinez Xi Jinping la sfârşitul lunii trecute în faţa cadrelor Partidului Comunist din Beijing. ‘Pentru a face treaba bine, trebuie... să unim cu adevărat tot poporul chinez din diferite partide, naţionalităţi, clase, grupuri şi cu convingeri diferite, precum şi pe cei care trăiesc sub diferite sisteme sociale.’

‘Sisteme sociale diferite’ este jargonul Partidului pentru ‘alte ţări’", explică Gordon.

Potrivit acestuia, cuvintele lui Xi par benigne, dar intenţia nu este: "Pe scurt, Xi, la Conferinţa de lucru a Frontului Unit al Partidului, a declarat că speră să unească - cu alte cuvinte, să mobilizeze - etnicii chinezi de pretutindeni pentru a sprijini PCC, pentru a face efectiv din fiecare individ chinez un agent al PCC".

"Partidul Comunist Chinez pur şi simplu nu acceptă faptul că persoanele care adoptă o cetăţenie străină nu mai sunt obligate faţă de patria mamă, aşa cum este reprezentată de Partidul Comunist Chinez", a declarat Charles Burton de la Institutul MacDonald-Laurier din Ottawa pentru "CBS Eye on the World" la 17 august.

"Nu există nicio scăpare din această identificare etnică bazată pe faptul că sunt urmaşii Împăratului Galben"”, a adăugat autorul articolului.

Potrivit acestuia, şi predecesorii lui Xi au făcut apel la chinezii de peste hotare, aşa că, într-un anumit sens, nu a fost nimic nou în cuvintele sale de luna trecută, dar cu toate acestea, există totuşi un motiv de mare îngrijorare: „Mao Zedong a încercat, de fapt, să folosească populaţiile etnice chineze din afara Chinei pentru a răsturna guvernele acestora. Xi îl venerează pe Mao, a adoptat multe dintre tacticile lui Mao şi este cu siguranţă la fel de hotărât ca şi Mao în a folosi populaţia chineză pentru a-i îndeplini ordinele. Xi consideră în mod serios ca toţi chinezii din lume să fie o singură forţă unificată”.

„Multe dintre aceste ‘sisteme sociale diferite’ - în special Statele Unite - sunt scârbite când vine vorba de a individualiza oamenii din cauza rasei lor. Cu toate acestea, factorii de decizie politică americani nu pot ignora faptul că apelul Partidului Comunist către chinezii de peste hotare se bazează în mod evident pe rasă”, mai spune Gordon Chang.

În acest context, el aminteşte ce le-a spus Yang Jiechi, în prezent diplomat de top al Chinei, în 2013, unui grup de copii de etnie chineză de peste mări care participau la un eveniment de turism de ‘căutare a rădăcinilor’ sponsorizat de guvern: „Cu toţii împărtăşim aceiaşi strămoşi, istorie şi cultură, suntem cu toţii fii şi fiice ai naţiunii chineze şi descendenţi ai dragonului”.

Chang explică faptul că regimul comunist chinez sponsorizează aceste tururi pentru a îndoctrina, un exemplu în acest sens fiind acela al copiilor străini cărora, la Taishan, în provincia Guangdong, în timpul unui turneu de la sfârşitul deceniului trecut, li s-a cerut să cânte "Descendenţii dragonului" din anii 1980. Apelul la rasă este inconfundabil, după cum arată clar această parte a versurilor: "Cu ochi căprui, păr negru şi piele galbenă, suntem pentru totdeauna urmaşii dragonului".

„De fapt, regimul chinez le cere, îi convinge, îi ameninţă şi îi intimidează pe descendenţii dragonilor să comită crime pentru "Patria mamă". După cum indică procesele americane de succes, unii etnici chinezi sunt deosebit de sensibili la aceste apeluri.

Însă în februarie, Departamentul de Justiţie a pus capăt "Iniţiativei China" din epoca Trump, care a concentrat eforturile de aplicare a legii asupra spionajului chinezesc. Cu toate acestea, având în vedere apelul lui Xi Jinping către chinezii de peste mări de a lucra pentru China, este timpul să reinstituim acel program şi să îi dedicăm mai multe resurse.

Mulţi au calificat iniţiativa drept "rasistă", dar orice nou program ar fi doar un răspuns la apelurile Partidului Comunist bazate pe rasă.

Majoritatea covârşitoare a americanilor de origine chineză - în special a celor care au fugit recent din China - sunt loiali Americii, dar unii chinezi din America îşi afişează sprijinul pentru comunismul chinezesc. Arborarea steagurilor Republicii Populare Chineze în oraşe chinezeşti din SUA - în special în cel din San Francisco înainte de pandemie - a fost deosebit de deranjantă şi a sugerat lipsa de loialitate faţă de republica americană.

Pot americanii de origine chineză să fie loiali atât Americii, cât şi Chinei, se întreabă încă o dată Gordon Chang.

„Nu. Partidul Comunist Chinez a devenit o ameninţare existenţială pentru America şi pentru orice altă societate. Regimul chinez, mai ales în ultimii ani, sub conducerea secretarului general Xi, a promovat ideea că deţine Mandatul Cerului pentru a conduce tianxia, 'Totul sub Cer'. Promovarea tianxiei înseamnă, printre altele, că Partidul consideră guvernul american ca fiind ilegitim şi că America nu este altceva decât o societate tributară sau o colonie.

Pentru a înrăutăţi situaţia, statul chinez şi-a manifestat deschis ostilitatea faţă de Statele Unite. Printre altele, în mai 2019, Cotidianul Poporului, autointitulat 'purtătorul de cuvânt' al Partidului şi, prin urmare, cea mai autoritară publicaţie din China, a declarat un 'război popular' împotriva Americii.

Permiteţi-mi să închei cu o notă personală, deoarece în venele mele curge cu mândrie sânge de dragon. Tatăl meu, care a sosit în această ţară la începutul anului 1945, provenea dintr-un mic sat de fermieri din provincia Jiangsu, de cealaltă parte a măreţului râu Yangtze, de la Shanghai. Familia mamei mele îşi trage rădăcinile din Dundee, în Scoţia, dar eu nu m-am identificat cu această jumătate a moştenirii mele. Am crescut în New Jersey, impregnat de poveştile tatei despre Împăratul Galben şi, bineînţeles, de poveştile cu dragoni.

Cu toate acestea, tatăl meu povestitor nu a ratat nicio ocazie de a vota sau de a le spune celor patru copii ai săi cât de minunată era ţara sa adoptivă. Întotdeauna spunea: 'China este locul meu de naştere, dar America este casa mea'.

Noi, 'chinezo-americanii' - detest termenul - trebuie să ne amintim unde trăim acum. Nu putem rămâne nepăsători, aşa cum ne-am permis să facem până acum. [...] Poate ni se pare nedrept, dar acum trebuie să facem o alegere.

La urma urmei, ţara noastră - Statele Unite ale Americii - este în pericol, deoarece un stat străin - Republica Populară Chineză - o atacă şi speră să ne folosească pentru a o doborî”, a conchis autorul cărţii The Coming Collapse of China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii