Autovehiculele din Transnistria vor putea fi înmatriculate la Chişinău

Potrivit unei hotărâri a guvernului de la Chişinău, proprietarii automobilelor cu plăcuţe auto din Transnistria vor putea să-şi înregistreze automobilele în RM.
(SEBASTIEN BOZON/AFP/Getty Images)

Cabinetul de miniştri de la Chişinău a aprobat o hotărâre care va elimina impedimentele la plasarea în regim vamal de import a mijloacelor de transport cu plăci auto din regiunea transnistreană.

Astfel, conducătorii auto care au deţinut până la 1 noiembrie 2016 mijloace de transport cu plăcuţe eliberate în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender le vor putea plasa în regim vamal de import, indiferent de termenul de exploatare, cu achitarea accizei în valoare de 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2016.

Mijloacele de transport vor putea fi vămuite fără prezentarea în original a actelor în baza cărora acestea au fost introduse în R. Moldova. Pentru plasarea în regim de import va fi necesară completarea de către solicitant a declaraţiei vamale şi a unei declaraţii scrise pe propria răspundere cu privire la veridicitatea informaţiilor prezentate, cu anexarea documentelor confirmative, eliberate în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender.

Ulterior, Întreprinderea de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru” va efectua înmatricularea acestor mijloace de transport în baza setului de documente menţionate şi a adeverinţei vamale.

Potrivit informaţiilor asiguratorilor licenţiaţi din Republica Moldova, în anul 2016 deţinătorii unităţilor de transport din regiunea transnistreană au procurat aproximativ 16 mii de poliţe de asigurare de răspundere civilă auto, ceea ce denotă că acest număr de autoturisme circulă constant pe malul drept al Nistrului. Majoritatea dintre aceştia circulă în baza procurilor eliberate de aşa-numitele structuri din stânga Nistrului.

Menţionăm că de la 1 aprilie şoferii care au permis de conducere eliberat de instituţiile R. Moldova, dar viză de reşedinţă în stânga Nistrului nu vor mai putea circula cu automobilele ce vor avea numere de înmatriculare transnistrene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe