Avertisment: Tot mai mulţi copii se droghează cu medicamente prescrise celor cu probleme psihiatrice sau obţinute de pe piaţa neagră

Medicamente generice (Facebook)
Ana Ion
26.05.2024

Medicii atrag atenţia că în ultima perioadă s-au confruntat cu mai multe cazuri de copii intoxicaţi voluntar cu substanţe psihoactive după ce consumă medicamente prescrise celor cu afecţiuni psihiatrice sau cumpărate de la diverse persoane.

Dr. Viorela Niţescu, medic primar pediatru, toxicolog şi şefă a Secţiei de toxicologie de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, afirmă că, în ultima vreme, medicii de la această unitate sanitară se confruntă cu mai multe astfel de cazuri, relatează G4Media.

”Secţia noastră este cea mai veche şi prima care a fost înfiinţată cu acest profil, funcţionează în cadrul Centrului Naţional Antitoxic Pediatric. Există şi alte secţii de toxicologie pediatrică în ţară, care sunt în dezvoltare. Primim pacienţi atât din Bucureşti, cât şi din judeţele limitrofe, din partea de sud şi sud-est a ţării, dar şi din alte colţuri ale ţării, în momentul în care sunt cazuri mai severe.

În ceea ce priveşte substanţele de abuz pe care le-am observat în ultimul timp la pacienţii cu asemenea intoxicaţii, am remarcat predominanţa cazurilor cu benzodiazepine, cu medicamente din categoria alprazolam, respectiv anxiar, lorazepam.

Pe de-o parte acestea sunt medicamente pe care ei şi le procură din medicaţia proprie, unii dintre ei, care au probleme psihiatrice, sau, lucru care este mult mai grav, sunt pastile pe care le procură de la anumite persoane cu care vin în legătură, de la colegi, de la prieteni, şi pe care le consumă”, a explicat dr. Viorela Niţescu, citată de News.ro.

Medicul a precizat că aceste medicamente se eliberează cu prescripţie specială, nu cu o reţetă simplă, ci este o reţetă specială, în trei exemplare, pe care poate să o elibereze numai medicul neurolog, psihiatru sau medicul de familie pe baza unei scrisori medicale de la specialist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor