Avertismentul Alianţei Medicilor. Statul, somat să asigure copiilor doctorilor decedaţi în linia întâi pensie de urmaş

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Dr. Bogdan Tănase, preşedinte al Alianţei Medicilor, le-a cerut decidenţilor politic, într-o scrisoare deschisă, să dea asigurări şi o lege prin care copiii cadrelor medicale care ar putea deceda în linia întâi a luptei anti-coronavirus să aibă asigurată pensie de urmaş pe toată durata vieţii lor. Tănase a avertizat că, în caz contrar, cadrele medicale îşi rezervă dreptul de a demisiona.

De asemenea, dr. Tănase a subliniat că bonusul de 500 de euro propus de preşedintele Klaus Iohannis pentru a fi acordat cadrelor medicale aflate în linia întâi nu este o măsură suficientă pentru a le fi asigurată siguranţa, precizând că este nevoie de echipamente de protecţie corespunzătoare, camere de decontaminare la ieşirea din zona roşie etc.

„Nu este admisibil să avem protocoale pentru cei decedaţi şi nicio asigurare pentru urmaşii personalului din sănătate ce poate fi afectat de pandemie. Nu suntem datori numai faţă de pacienţi, ci şi faţă de urmaşii noştri”, a afirmat Bogdan Tănase.

Scrisoarea a fost publicată într-un moment în care sistemul de Sănătate din România a fost practic îngenuncheat de epidemia de coronavirus: o serie de spitale au fost plasate în carantină sau închise temporar, aproape 500 de cadre medicale infectate din cauza lipsei de echipamente de protecţie, în timp ce alte sute de cadre medicale şi-au dat demisia sau au intrat în concediu medical de teama de a nu se infecta şi ei cu virusul din China.

Redăm textul integral al scrisorii:

Scrisoare deschisă pentru toţi decidenţii,

Dacă nu ni se vor da asigurări şi o lege clară, potrivit căreia copiii noştri (indiferent de vârsta acestora, aflaţi la studii sau încă sugari) vor avea asigurată toată viaţa pensie de urmaş în caz de deces (din cauza COVID-19), ne rezervăm dreptul de a demisiona. Suntem foarte mulţi în situaţia soţ-soţie care lucrează în domeniul sănătăţii (medic - medic; asistent - asistent; medic - asistent; asistent - infirmieră şi toate celelalte relaţii posibile).

Nu avem nevoie de bani în plus ca să muncim şi să ne facem datoria! Este revoltător! Avem nevoie de echipamente de protecţie, de circuite corecte, de camere de decontaminare la ieşirea din zona roşie şi, mai ales, avem dreptul să ne ştim copiii la adăpost, în caz de îmbolnăvire.

Echipament corespunzător de protecţie înseamnă:

1) Pentru ATI şi specialităţi chirurgicale: mască ffp2/ffp3, viziere, bonetă, PPE, cizme de cauciuc, două perechi de mănuşi chirurgicale;
2) Pentru restul personalului din specialităţile medicale: măşti ffp2/ ffp3, vizieră, bonetă, halat chirurgical impermeabil, două perechi de mănuşi şi botoşi lungi.

Subliniem că toţi cei care lucrăm în spitale, de la portar, brancardier şi până la medicii cei mai expuşi - ATI-işti, ORL-işti, infecţionişti, chirurgi - ne dorim să muncim în condiţii de deplină siguranţă pentru că, odată infectaţi, reprezentăm un pericol pentru pacienţii noştri, colegi şi pentru toţi cei cu care venim în contact. Pericolul de a ne transforma în vectori este mare şi un singur infectat în spital ne poate infecta pe toţi, iar cei infectaţi nu pot folosi nimănui, nici măcar celor pe care ar trebui să îi trateze.

Ne întrebăm: rezolvă cei 500 de euro promişi problemele personalului medical? Evident, nu. Ei se adresează unei presupuse nevoi financiare care nu există. Toţi am cerut echipamente de protecţie, teste, circuite, protocoale şi nu am primit decât foarte puţin. Şi le cerem nu pentru că ne e teamă pentru noi, ci pentru că odată infectaţi suntem un pericol, o bombă cu ceas pentru pacienţi, pentru colegi şi, nu în ultimul rând, pentru familiile noastre. Asta vrem: siguranţă pentru toată lumea!

Nu este admisibil să avem protocoale pentru cei decedaţi şi nicio asigurare pentru urmaşii personalului din sănătate ce poate fi afectat de pandemie. Nu suntem datori numai faţă de pacienţi, ci şi faţă de urmaşii noştri. Găsiţi soluţii viabile pentru ca toţi cei ce lucrăm în domeniul sanitar să o putem face protejaţi, în condiţii de siguranţă şi, dacă se poate, susţineţi-ne cu tot ce puteţi ca să ne putem trata pacienţii şi să fim sănătoşi!

În cazul în care se va ajunge la primirea celor 500 de euro, fără posibilitate de refuz, donarea lor către o cauză pe care o susţinem este de dorit, în contextul în care nu acesta este sprijinul pe care îl solicităm!

Dr. Bogdan Tănase, preşedinte Alianţa Medicilor