Avion de luptă chinez interceptează într-o manieră nesigură un avion american

Armata americană susţine că un avion de luptă chinez a interceptat într-o manieră nesigură unul dintre avioanele sale în spaţiul aerian internaţional. După un incident similar în luna mai, SUA a avertizat China să nu creeze o zonă de apărare aeriană.
Avion de luptă chinez J-11.
Avion de luptă chinez J-11. (Wikipedia.org)

Comandamentul armatei americane din Pacific a declarat marţi că un avion de luptă chinez J-10 a desfăşurat o “interceptare nesigură” asupra unui avion de spionaj american în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Chinei de Sud.

Două avioane de luptă chineze au zburat în apropierea avionului de recunoaştere RC-135 al forţei aeriene americane, conform unei declaraţii a comandamentului. Avionul american se afla aparent într-o misiune de rutină.

“Unul dintre avioanele chineze s-a apropiat excesiv de mult, la o distanţă nesigură, de avionul RC-135”.

“Evaluarea iniţială este aceea că, aparent, este o eroare de pilotaj, din moment ce nu au avut loc alte manevre provocatoare sau nesigure”, mai susţine declaraţia, fără a oferi detalii privind distanţa la care s-a apropiat pilotul chinez de avionul de spionaj american.

Departamentul american al Apărării va discuta această problemă cu Beijingul pe canalele diplomatice şi militare corespunzătoare, a mai susţinut Comandamentul armatei americane din Pacific.

Este cea de-a doua interceptare de acest gen în ultima lună, după ce două avioane de luptă chineze J-11 au interceptat un avion de recunoaştere american.

Secretarul de stat american John Kerry a declarat la începutul acestei săptămâni că SUA va considera orice încercare a Beijingului de a crea o aşa numită “zonă de identificare de apărare aeriană (ADIZ)” deasupra Mării Chinei de Sud ca un “act provocator şi destabilizator”.

Oficialii americani şi-au manifestat îngrijorările că Beijingul ar putea declara o astfel de zonă în timp ce aşteaptă rezultatul unui caz intentat de Filipine împotriva Chinei la un tribunal internaţional.

În 2013, în mijlocul unei dispute asupra unor insule revendicate de China şi Japonia, Beijingul a declarat unilateral o zonă de apărare aeriană deasupra Mării Chinei de Est.

China revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, în timp ce Filipine, Vietnam, Malaezia, Taiwan şi Brunei au, de asemenea, pretenţii teritoriale în zona respectivă.

La summitul anual dintre China şi SUA, John Kerry a avertizat Beijingul că ar trebui ca disputele teritoriale să fie rezolvate paşnic şi pe baza legii. Regimul comunist chinez a declarat, la rândul său, că SUA nu ar trebui să fie îngrijorată în privinţa unor probleme ce au loc la o distanţă atât de mare de graniţele sale.