Avion de luptă rusesc zboară la 3 metri de un avion american de spionaj

Tensiunile continuă să se amplifice între SUA şi Rusia. În cel mai recent episod, un avion de spionaj american a fost hărţuit de un avion de luptă rusesc deasupra Mării Negre.
Confruntarea deceniului: Vladimir Putin şi Barack Obama holbându-se unul la celălalt în marja întâlnirii G20 din Hangzhou, 5 septembrie 2016.
Confruntarea deceniului: Vladimir Putin şi Barack Obama holbându-se unul la celălalt în marja întâlnirii G20 din Hangzhou, 5 septembrie 2016. (ALEXEI DRUZHININ/AFP/Getty Images)

Un avion de luptă rusesc a interceptat într-o manieră “nesigură şi neprofesionistă” un avion de spionaj american care se afla într-o patrulă regulată deasupra Mării Negre, a precizat agenţia de ştiri Reuters. Piloţii ruşi s-au apropiat la 3 metri de aeronava americană.

Un oficial, discutând sub anonimat, a declarat că incidentul a durat aproximativ 19 minute şi că avionul de luptă rusesc Su-27 s-a apropiat la o distanţă de 3 metri de avionul de supraveghere P-8 al Marinei SUA.

“Au fost pe acolo 12 ore şi au existat o mulţime de interacţiuni. Dar numai unul dintre incidente a fost considerat nesigur”, a precizat un alt oficial, care nu a fost autorizat să discute public această problemă.

Oficialii americani discută acum cu pilotul şi analizează incidentul pentru a determina dacă acesta ar putea fi inclus pe lista subiectelor ce vor fi discutate în cadrul unei întâlniri anuale între oficialii americani şi ruşi în care se vor analiza interceptările mai serioase, a adăugat Reuters.

În acest an a fost raportat un număr tot mai mare de incidente similare care au implicat forţe aeriene şi maritime americane şi ruseşti. În luna aprilie, două avioane de luptă ruseşti au simulat un atac asupra unui distrugător american cu rachete ghidate în Marea Baltică. Aceste evenimente aduc aminte de Războiul Rece, când o serie de incidente similare au dus la semnarea unui acord bilateral ce a urmărit să evite interacţiunile periculoase pe mare. Acordul a fost semnat în 1972 de secretarul Marinei SUA John Warner şi amiralul sovietic Serghei Gorşkov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe