Avion ucrainean doborât: Presa de la Kiev atenţionează asupra unei escaladări a conflictului

(photos.com)

Separatiştii proruşi au doborât sâmbătă, 14 iunie, la Lugansk, un avion de transport al armatei ucrainene, provocând decesul a 49 de persoane. Presa ucraineană denunţă o 'invazie lentă' din partea Rusiei şi atenţionează în legătură cu o escaladarea a conflictului în estul ţării, informează Courrier Internaţional.

Occidentul este oripilat. În zorii zilei de 14 iunie, un avion de transport Iliuşin Il-76 al armatei ucrainene a fost doborât de separatişti proruşi, cu ajutorul unor rachete şi mitraliere grele, pe aeroportul din Lugansk, în estul Ucrainei. Bilanţul: 49 de morţi, 9 membri ai echipajului şi 40 de militari.

Acesta este un 'război împotriva Ucrainei', titra Den, cotidianul din Kiev. Publicaţia nu a făcut referinţă doar la distrugerea avionului Il-76, ci şi la 'trei tancuri, o întreagă colonie de vehicole blindate de transport şi camioane, care în noaptea de 11 spre 12 iunie au trecut frontiera, îndreptându-se imediat spre locurile de luptă'. Tancuri care, după cum subliniază cotidianul Vissoki Zamok din Liov, veneau în mod clar din Rusia, 'lucru confirmat şi de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)'.

Identitatea celui vinovat nu stârneşte îndoială: aceasta este Rusia. 'Este evident că armele grele şi muniţiile folosite de terorişti le-au fost furnizate de statul rus. Mai mult, pe teritoriul rus, combatanţi se antrenează în tabere speciale. De asemenea, drone ruseşti survolează teritoriul ucrainean', notează Den. Prin urmare, un transport a fost distrus de proruşi, iar războiul pare să fi trecut într-un nou stadiu în estul Ucrainei.

Dar ce reprezintă doborârea unui avion? Potrivit săptămânalului ucrainean Dzerkalo Tyjnia, 'trupele ucrainene au găsit, pe poziţiile teroriştilor de lângă aeroportul din Lugansk, trei lansatoare de rachete 9P39-1 Iglă, dintre care doar unul a fost folosit'. 'Aceasta a fost o ambuscadă', conchide Dzerkalo Tyjnia.

În regiunile Lugansk şi Doneţk, lângă oraşele Slaviansk şi Kramatorsk, precum şi în portul din Mariupol, luptele se înteţesc. Potrivit presei ucrainene, este clar cine poartă responsabilitatea. În pofida tuturor discursurilor sale, Kremlinul desfăşoară o 'invazie lentă' a Ucrainei. Cu peste 500 de morţi şi cel puţin 3.000 de răniţi în trei luni, conflictul din Donbas rămâne ceea ce specialiştii consideră a fi un 'conflict de slabă intensitate'.

În acelaşi timp, este la fel de incontestabil faptul că, dacă pe teren separatiştii proruşi favorizează escaladarea, aceasta este pentru ca ei sunt pe cale să fie depăşiţi de ofensiva desfăşurată de armata ucraineană timp de două săptămâni. La Mariupol, raportează cotidianul Ukrainskaia Pravda, luptele continuă, însă forţele de securitate de la Kiev au preluat controlul asupra celor mai multe clădiri publice.

De-a lungul istoriei sale, Rusia nu s-a preocupat niciodată de pierderile armatei sale - o realitate care i-a surprins întotdeauna pe adversarii săi - şi a sfârşit adesea prin a triumfa asupra lor. În Ucraina, însă, la fel ca în Cecenia, mentalitatea este aceeaşi. Ruşilor nu le pasă de pierderi? Nici ucrainenilor. Deja Occidentul este cel şocat de distrugerea unui elicopter, soldată cu moartea unui general ucrainean, prezentând evenimentul ca pe o înfrângere... În zilele care au urmat, armata ucraineană a fost cea care a marcat puncte în conflictul cu separatiştii.

Din nefericire pentru localnici, drama este că doborârea avionului Il-76 nu va avea drept consecinţă decât o înăsprire a operaţiunii lansate de Kiev, conchide presa ucraineană.