Avionul ce efectua zborul MH370 - doborât accidental de SUA şi Tailanda în cadrul unor exerciţii militare?

Zborul MH370, al companiei Malaysia Airlines, ar fi fost doborât în cadrul unor manevre militare comune  între SUA şi Tailanda.
Zborul MH370, al companiei Malaysia Airlines, ar fi fost doborât în cadrul unor manevre militare comune între SUA şi Tailanda. (youtube.com)

Scriitorul şi ziaristul Nigel Cawthorne dă asigurări într-o nouă carte că avionul ce efectua zborul MH370, al companiei Malaysia Airlines, a fost doborât accidental, în cadrul unor exerciţii militare comune desfăşurate de SUA şi Tailanda, informează luni ziarul ABC.

Volumul semnat de Cawthorne relevă că avionul malaezian dispărut în luna martie ar fi fost doborât în cadrul unor manevre militare comune între SUA şi Tailanda, dar la care au luat parte şi alte ţări, potrivit unor informaţii publicate de ziarul britanic The Independent. Cartea, care urmează să apară luni în Australia, arată ca după doborârea avionului a început o operaţiune de 'acoperire' internaţională pentru ca adevărul să nu iasă niciodată la lumină, potrivit lui Cawthorne.

Acesta subliniază că familiile pasagerilor zborului MH370 nu vor şti niciodată 'cu certitudine' ce li s-a întâmplat celor apropiaţi şi notează că teoria lui se susţine pe mărturiile lui Mike McKay, un muncitor de pe o platformă petrolieră neo-zeelandeză, care afirma că a văzut cum a căzut un avion în flăcări în Golful Tailandei.

Cartea relevă că atunci când avionul şi-a întrerupt comunicaţiile, aveau loc exerciţii de antrenament în Marea Chinei de Sud, între Tailanda, SUA şi militari din China, Japonia, Indonezia şi altor ţări. 'Exerciţiile includeau manevre terestre, aeriene şi maritime cu muniţie reală', susţine Cawthorne.

'Să spunem că unul din participanţi a doborât accidental avionul de pe zborul MH370. Aceste lucruri se întâmplă. Nimeni nu vrea un alt Lockerbie, astfel încât toţi cei implicaţi ar avea toate motivele din lume să-şi ţină gura închisă', a declarat Cawthorne, făcând aluzie la atentatul din 1988 care a dus la prăbuşirea unui avion în Scotia.

Potrivit autorului, cutia neagră ar putea să fi fost aruncată pe ţărmurile australiene pentru a induce în eroare echipele de salvare. Cartea a fost prost primită de rudele victimelor, care au considerat-o 'devastatoare', după cum a declarat Irene Burrows, al cărui fiu şi noră au murit la bordul avionului de pe zborul MH370. Ceea ce nu l-a împiedicat pe regizorul indian Rupesh Paul să se intereseze de material şi să facă o propunere pentru realizarea unui lung metraj, în cadrul Festivalului de film de la Cannes.