Avocat din Beijing denunţă executarea unui prizonier într-un spital pentru organe sale

Screeshot al postului lui Han Bing pe Weibo înainte de ştergerea acestuia. Avocatul susţine că un prizonier a fost executat înainte de termenul stabilit pentru ca organele sale să poată fi recoltate.
Screeshot al postului lui Han Bing pe Weibo înainte de ştergerea acestuia. Avocatul susţine că un prizonier a fost executat înainte de termenul stabilit pentru ca organele sale să poată fi recoltate. (Weibo.com)

Un avocat din Beijing a denunţat executarea într-un spital a unui prizonier condamnat la moarte, spunând că fapta a fost comisă pentru a i se recoltarea organele vitale.

Avocatul Han Bing de la firma de avocatură H & J din Beijing, care reprezintă familia bărbatului executat, a postat în 6 decembrie un mesaj pe Sina Weibo, un serviciu de microblogging chinez similar cu Twitter.

Mesajul spunea: “În această dimineaţă a avut loc o faptă oribilă. Tribunalul Suprem a contactat în această săptămână Înalta Curte Provincială pentru a reexamina un caz ce implica pedeapsa cu moartea. Totuşi, Tribunalul Intermediar al Poporului l-a executat imediat pe prizonier fără să îi anunţe rudele pentru o ultimă vizită de rămas bun. Motivul acestei bruşte execuţii a fost acela că prizonierul condamnat la moartea a semnat ‘în mod voit’ un act de donare a organelor sale. Pentru a se asigura calitatea organelor, execuţia a avut loc la spital. Aceşti judecători şi doctori fara conştiinţă transformă spitalul într-un loc de execuţie şi o piaţă pentru comercializarea organelor!”

Ca răspuns la întrebările anticipate, Han a scris: “Multe mulţumiri utilizatorilor de Internet şi mass mediei pentru atenţia acordată acestei chestiuni. Eu răspund de acest caz dar situaţia s-a schimbat brusc şi pe neaşteptate. În numele rudelor, noi vom întreba Tribunalul Suprem cu privire la execuţie imediat ce sunt finalizate pregătirile pentru înmormântare. Alte detalii nu pot fi dezvăluite acum. Vă mulţumesc pentru înţelegere!”

Mesajul lui Han de pe Weibo a fost repostat şi comentat de aproape 24.000 de ori până la orele 8.30 ale dimineţii de 7 decembrie, EST. Apoi a fost şters în 9 decembrie.

Un utilizator de Internet din Shenzhen, cu nickname-ul digg88, ce lucrează pentru compania de programe pentru calculator Kingdee, a declarat pe Weibo: “Regula de cumpărare şi vindere de organe de la prizonieri condamnaţi la moarte a fost aplicată de mulţi ani conform unui prieten de-al meu care a lucrat în sistemul de tribunale.”

Doctorii Împotriva Recoltării Forţate de Organe (DAFOH), un grup nonprofit cu sediul în Washington, a făcut o declaraţie recentă asupra planului regimului chinez de a elimina recoltarea de organe de la prizonieri executaţi. “DAFOH este îngrijorat că schimbările anunţate au ca scop principal liniştirea comunităţii internaţionale, în timp ce abuzurile imorale şi ilegale de transplanturile de organe vor continua în secret.”

“După ani de zile de negare a utilizării prizonierilor executaţi ca sursă pentru transplanturile de organe, China a recunoscut în cele din urmă această practică imorală. Totuşi, nu a recunoscut încă faptul că foloseşte organe de la prizonieri ai conştiinţei. Fara să dezvăluie adevărata dimensiune a sursei de organe, nu există niciun motiv să presupunem că recoltarea de organe pe viu de la practicanţi Falun Gong va fi eliminată de asemenea”, conform declaraţiei.

Dr. Arthur Caplan, şeful Diviziei de Bioetică a Centrului Medical Langone din cadrul Universităţii din New York, a iniţiat o petiţie pe website-ul Casei Albe “Noi, poporul”, în 2 decembrie, cerând guvernului american să investigheze şi să condamne practica regimului chinez de a ucide practicanţi Falun Gong şi alţi prizonieri ai conştiinţei pentru organele lor.