Avocata Viorica Grecu către procurori: Domnica Manole trebuie restabilită în funcţie fiindu-i retrase toate acuzaţiile

Dosarele în care este implicată Domnica Manole de peste trei ani au substrat politic şi constituie răfuiala şi hărţuirea acesteia pentru hotărârea adoptată contrar intereselor oligarhului Plahotniuc, afirmă Viorica Grecu.
Domnica Manole la CSJ din R. Moldova, susţinută de protestatari
Domnica Manole la CSJ din R. Moldova, susţinută de protestatari (facebook.com)

Avocata, Viorica Grecu, reprezentanta în mai multe cauze judiciare a Domnicăi Manole cere procurorilor retragerea acuzaţiei penale şi repunerea în toate drepturile a clientei sale. În opinia acesteia, regimul Plahotniuc a exclus-o pe fosta magistrată a Curţii de Apel Chişinău din sistemul judecătoresc pe criterii politice, ilegal şi arbitrar şi de aceea, în acest moment judecătoarea trebuie să fie reintegrată în serviciu, fiindu-i retrase toate acuzaţiile.

Viorica Grecu susţine că atât dosarul civil examinat de către Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), cât şi dosarul penal aflat în curs de soluţionare la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, au acelaşi substrat politic şi constituie răfuiala şi hărţuirea doamnei Manole pentru hotărârea din 14 aprilie 2016 pe care a adoptat-o contrar intereselor oligarhului Vladimir Plahotniuc.

„Se împlinesc doi ani de când ex-judecătorul Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcţie, şi trei ani, de când este urmărită penal, perioadă, în care a fost prejudiciată în drepturile sale. Chemăm Procuratura Anticorupţie să renunţe integral la învinuire cu solicitarea de adoptare a unei sentinţe de achitare”, a adăugat avocata.

Amintim că, pe 31 mai 2016, membrii Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au dat acordul ca Domnica Manole să fie cercetată penal pentru că a adoptat o hotărâre prin care a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către cetăţeni, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr care a colectat peste 400.000 semnături. Potrivit învinuirii, judecătoarea s-ar face vinovată de emiterea unei decizii ilegale şi depăşirea competenţelor prin faptul că şi-a permis interpretarea Constituţiei.

La 4 iulie 2017, CSM a hotărât să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor consultative ale SIS care ar fi constatat existenţa unor factori de risc în activitatea magistratei, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi dar şi cu presa pe unele dosare.

Ulterior, Domnica Manole a depus o sesizare la Curtea Constituţională privind verificarea constituţionalităţii prevederilor legii care oferă SIS atribuţii de verificare a judecătorilor. Curtea a admis sesizarea constatând, între altele, că efectuarea controlului integrităţii funcţionarilor publici şi a demnitarilor de către SIS reprezintă o ingerinţă în drepturile fundamentale la viaţă intimă, familială şi privată şi a secretului corespondenţei.

Constatarea faptului că Dominca Manole este supusă unor acuzaţii neîntemeiate sau disproporţionate pentru exercitarea în mod independent a activităţii sale a avut loc şi în cadrul Adunării Generale a ONU, şi de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în anul 2018.