Avocati chinezi de drepturile omului, atacati in timp ce isi exercitau meseria

Avocatul Li Jinxing a fost batut pana la inconstienta
Avocatul Li Jinxing a fost batut pana la inconstienta (prin bunavointa avocatului Chen Youxi)

Trei avocati care lucrau aparau un caz in care alti avocati fusesera implicati intr-un caz de crima de profil inalt, au fost supusi unui atac violent in orasul Beihai de catre o banda de mai mult de 50 de barbati neidentificati, pe 18 iulie.

Avocatii si sustinatorii lor afirma ca este un caz traditional de intimidare si o alta dovada ca avocatii chinezi nu au protectie suficienta, in particular in cazuri politice legate de Partidul Comunist.

Stirile despre atac s-au raspandit rapid pe blogurile si website-urile din China, provocand indignare si dezaprobarea sistemului juridic din tara.

Incidentul isi are originile in cazul unei crime complexe din 2009, in care patru avocati, Luo Sifang, Liang Wucheng, Yang Zhonghan si Yang Zaixin din orasul Nanning, provincia Guangxi, au aparat pentru patru barbati acuzati ca l-au omorat in bataie pe un barbat numit Huang Huanhai din orasul Beihai, provincia Guangxi.

In timpul investigatiei cazului initial, avocatii afirma ca au descoperit abuzuri serioase comise de politie - incluzand tortura in custodie pentru a extrage confesiuni - si ascundere de dovezi. Dupa aducerea acestui lucru in atentia autoritatilor judiciare, cei patru avocati au devenit ei insisi tinte. Au fost arestati pentru "provocare la sperjur" (incitarea clientilor sau martorilor pentru a minti la proces), o clauza care este deseori folosita abuziv de Partid pentru a intimida avocatii care apara prea bine cazuri sensibile pentru Partidul Comunist.

Media chineza a declarat la acel moment ca arestarea unei intregi echipe de aparare a unui caz de crima este un caz singular fara precedent in istoria juridica a Chinei.

Acum cei patru avocati - numiti online "Echipa de avocati Beihai" - au propria lor echipa legala formata din 20 de avocati din jurul Chinei. Iar cativa dintre acesti barbati au fost atacati recent.

Chen Guangwu, unul din acesti avocati, a scris pe website-ul sau "In jur de ora 6:40 pm, peste 50 de oameni neidentificati au intrat direct in camera noastra - 5001 - de la Hotel Liyuan, un hotel de trei stele cu securitate stricta si echipamente de monitorizare. Trei avocati erau prezenti: Cheng Guangwu, Yang Mingkyua si Xu Tianming. Avocatul Li Jinxing era in camera de cealalta parte a holului. Grupul de barbati a inceput sa injure tare dupa ce au intrat in camera. Cand dl Chen a inceput sa filmeze incidentul cu camera sa, el a fost atacat de mai mult de 10 barbati cu bate si pumni."

Lui Cheng, care are aproape 60 de ani, i s-a luat camera video. Dupa atac, gatul, pieptul si bratele erau pline de vanatai.

Acesta a fost primul atac, dar a urmat si un al treilea, dupa cateva ore.

Chen a scris despre acesta pe website-ul sau: "In timp ce serveam cina in jur de ora 9 pm, un alt grup de 10 barbati neidentificati au venit la masa noastra si ne-au spus sa nu aparam cazul Beihai si l-au tintit in mod special pe avocatul Li Jinxing. Ne-au ordonat sa parasim Beihai. Ne-au inconjurat si l-au batut pe avocatul Li, care a fost impins la pamant. Imediat a inceput sa aiba convulsii: fata sa s-a facut alba si a inceput sa faca spume la gura, apoi a devenit inconstient".

Dupa doar 40 de minute dupa asediul barbatilor, unul dintre ei, Wu Lei, a scris pe smatphone-ul lui pe blogul 163: "Daca mor din cauza lor, va rog sa aveti grija de sotia, copilul si mama mea, multumesc tuturor colegilor mei din China!"

In timpul atacului, Wu Lei a fost pus si el la pamant si batut, a inceput sa aiba convulsii si a fost dus la spital.

Cand au aflat despre incident, avocatii din Beijing Zhang Kai si Wang Xing s-au grabit spre Beihai. Pe masura ce stirile se raspandeau rapid pe internet, atacurile au fost condamnate de alti avocati si de public.

Avocatul din Beijing Li Jinglin a declarat ca autoritatilor nu le pasa de violenta impotriva avocatilor. "Cand avocatii sunt atacati, politia nu le ofera protectie si nu iau masuri, iar unii avocati au fost batuti", a declarat pentru The Epoch Times.

"Aceasta este in mod evident condusa de anumiti oameni, care vor sa preseze echipa juridica pentru a pierde acest caz pentru reclamanti".

Cheng Youxi, un avocat binecunoscut, a scris pe website-ul sau: "Acesta este un incident premeditat deliberat cu scopul de a speria avocatii apararii. Datorita ineficientei politiei locale, atacatorii au intrat fortat in hotel si i-au batut pe avocatii Chen si Wu. Noi protestam puternic impotriva acestui comportament nepotrivit. Regretam profund politizarea guvernului local din Beihai. Dar noi, avocatii, nu suntem intimidati in niciun fel."

Un blogger care se auto intituleaza "student la drept la Universitatea Huanzhong pentru Stiinta si Tehnologie" a comentat pe website-ul lui Chen: "Daca nici legea nu poate fi respectata, tara asta va fi distrusa. Sistemul prezent in tara este incurabil."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe