Avocatii chinezi protesteaza impotriva batailor politiei

In timpul conferintei, zeci de avocati au protestat fata de torturile la care politia i-a supus pe avocati in orasul Chongqing, sud-vest-ul Chinei.
In timpul conferintei, zeci de avocati au protestat fata de torturile la care politia i-a supus pe avocati in orasul Chongqing, sud-vest-ul Chinei. (The Epoch Times)
Xin Fei
25.05.2009

Aproape 60 de juristi si avocati au participat pe data de 17 mai la un forum juridic despre drepturile civile ale avocatilor chinezi ce s-a tinut la Beijing. In timpul acestuia, avocatii Zhang Kai si Li Chunfu au povestit cum au fost batuti si raniti de catre politie in ultima perioada.

Forumul, denumit "Forumul Juridic al Intalnirii Anuale a Avocatilor si Bataia Avocatilor Licentiati” a atras juristi din Beijing, provincia Henan, orasele Hangzhou si Nanjing si profesori din multe colegii jurisdictionale, intrucat multi dintre ei au trecut prin aceeasi incalcare a drepturilor omului.

Intr-un interviu cu Epoch Times, renumitul jurist chinez Zhang Zan-ning si avocatii din Beijing Li Renbing si Li Xiongbing au reliefat faptul ca incidentele prin care au fost batuti avocatii nu sunt nici accidentale si nici izolate. Se intampla frecvent in China. Motivul principal il reprezinta problemele din sistemul autoritar.

Expertul binecunoscut in politici constitutionale si legea economiei de la Beijing, Cao Siyuan, a declarat The Epoch Times ca in prezent toate problemele sunt rezultatul a 3 factori, "vechiul sistem nu poate tine pasul cu dezvoltarea economica, tara nu este guvernata de legi, de fapt, si avocatii au fost folositi pe post de ΄unelte΄ [de catre regim]”.

In cadrul forumului, participantii au discutat despre incidentele de incalcare a drepturilor umane si profesionale ale avocatilor. Spre exemplu, pe 13 mai, doi avocati din Beijing, Zhang Kai si Li Chunfu, au fost insarcinati cu investigarea unui deces din Chongqing. Spre seara, cei doi avocati au fost batuti de numerosi politisti si adusi la sectia de politie cu mainile incatusate la spate. Ei au fost retinuti pana la miezul noptii. Degetul mare de la mana dreapta a lui Zhang a devenit inert din cauza catuselor. Acest lucru se datoreaza probabil ranirii unui nerv.

Atat Zhang Kai cat si Li Chunfu, care inca se mai ocupa de cazul din Chongqing, au vorbit la conferinta prin telefon. Ei au spus ca sunt "intristati de serioasa stagnare a statutului de drept al Chinei”.

Participantii au condamnat cu vehementa brutalitatea politiei. Dupa ce mai multi avocati si-au prezentat discursurile, a fost ridicat un banner cu inscriptia "Condamnarea acuta a torturii securitatii publice din Chongqing si bataia avocatilor licentiati”. Ei au mai strigat "protest”, "mustrari” si "avocatii nu mai pot fi batuti”.

Potrivit participantilor, este pentru prima data in istorie cand avocatii chinezi protesteaza impotriva autocratiei sistemului.

Zhao a afirmat "Apararea drepturilor fundamentale ale cetatenilor este un principiu universal. Drepturile omului sunt superioare drepturilor statului si celor ale regimului”.

El a continuat "Acest forum este important deoarece face referire la drepturile legale si interesele tuturor. Daca autoritatea abuzeaza de sistem, oricare dintre noi poate fi urmatoarea victima si toti suntem amenintati.”

El a mai subliniat ca fiecare ar trebui sa iasa in fata in loc sa astepte autoritatea sa il corecteze. "Ne putem baza numai pe noi”.

Avocatul Li Renping din Beijing a declarat ca bataia avocatilor de catre politie semnifica prezenta bandelor criminale in regim. Simbolizeaza decaderea totala a credibilitatii autoritatilor si esecul asa numitei dezvoltari de legi prin restaurarea unui sistemului juridic din ultimii 30 de ani. "Aceasta este o incalcare scandaloasa a drepturilor civile, drepturilor avocatilor si ale omului de catre autoritate.

El a mai spus "Regimul a semnat Declaratia Universala a Drepturilor Omului si a semnat si ratificat atat Principiile Fundamentale si Rolul Avocatilor cat si Articolul 37 din Lege care oferea protectie avocatilor. In orice caz, aceste documente sunt acum doar niste bucati de hartie. Violenta este la putere. Este scandalos!”

Zhang Channing a subliniat ca asaltul vicios al avocatilor nu este un accident. De fapt, se intampla frecvent in China. "Avocatii Li Fangping si Li Heping au amandoi experienta batailor. Atunci au fost facute pe ascuns de politisti deghizati. Acum, ele se fac de politisti in uniforma si in public, avocatii sunt incatusati. Asta este o incalcare grava a legilor Chinei si a Conventiei Internationale ONU”.

El a afirmat ca autoritatea autocrata sta la baza tuturor incidentelor rauvoitoare si este vinovata de inrautatirea practicii avocaturii chineze. "Cei care sunt la putere nu sunt deloc restrictionati. Puterea lor este deasupra Constitutiei si a legilor. Atata timp cat exista probleme fundamentale in mod sistematic, violenta continua”.

Falun Gong este aparat

Zhang a mai spus ca in particular, regimul a condus la suprimarea fara limite a practicantilor Falun Gong si a avocatilor care au incercat sa ii apere in fata legii. Suferinta avocatului Gao Zhisheng de pe urma persecutiilor este cunoscuta in lumea intreaga. Acesta continua sa fie persecutat si in prezent.

El a declarat "Oricum, exista mai multi avocati care apara inocenta si drepturile practicantilor Falun Gong. Aceasta situatie nu protejeaza numai drepturile juridice ale adeptilor Falun Gong ci si ale tuturor oamenilor. De fapt, am vazut efectele implicarii avocatilor si eforturile lor de a corecta faradelegile”.

Li Renbing a facut cunoscut faptul ca amenintarile, intimidarea si suprimarea avocatilor ce ii apara pe practicantii Falun Gong sunt frecvente. Persecutia avocatului Gao Zhisheng este cazul cel mai brutal savarsit de catre autoritatile impotriva avocatilor. El nu are precedent si a motivat mai multi avocati sa apere drepturile omului.

El a mai adaugat "Protestele constante ale maselor ameninta regimul. Trezirea societatii civile i-a speriat. In orice caz, de cand societatea civila evolueaza treptat in China, aceasta perioada de timp nu mai permite regimului sa tina societatea in intuneric.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor