Avocatul chinez orb, Chen Guancheng, se află sub protecţia SUA

O fotografie din 28 Martie 2008 il infatiseaza pe activistul orb Chen Guangcheng (dreapta) alaturi de sotia si fiul sau Chen Keru, in fata casei, in satul Dondshigu, in provincia Shandong, in nord-estul Chinei. Conform asociatiei umanitare non profit ChinaAid, Chen se afla sub protectia Statelor Unite ale Americii in China.
O fotografie din 28 Martie 2008 il infatiseaza pe activistul orb Chen Guangcheng (dreapta) alaturi de sotia si fiul sau Chen Keru, in fata casei, in satul Dondshigu, in provincia Shandong, in nord-estul Chinei. Conform asociatiei umanitare non profit ChinaAid, Chen se afla sub protectia Statelor Unite ale Americii in China. (STR / AFP / Getty Images)

Chen Guangcheng, avocatul de drepturile omului, a cărui fugă dramatică a atras atenţia internationala asupra abuzurilor comise de regimul chinez privind drepturile omului, se află în custodia funcţionarilor americani.

ChinaAid, organizaţie creştină care luptă pentru drepturile omului, a afirmat în dimineaţa zilei de 28 aprilie, că Chen se află în siguranţă, aflându-se în grija Statelor Unite ale Americii. ChinaAid a mai informat că au loc discuţii la nivel înalt între funcţionarii chinezi şi cei americani asupra destinului lui Chen.

Bob Fu, preşedintele grupului, a trimis un mesaj către Statele Unite sub forma unui comunicat de presă.

“Datorită marii popularităţi a lui Chen, administraţia Obama trebuie să îi rămână ferm alături, altfel riscă să îşi piardă credibilitatea ca apărător al libertăţii şi ca Stat de drept. Dacă există un motiv pentru care dizidenţii apreciază Statele Unite, este pentru momente precum acesta”, se spune în comunicatul de presă.

“Este un moment crucial pentru diplomaţia SUA privind drepturile omului.”

Înainte de a se găsi în siguranţă în mâinile USA, Chen Guangcheng a transmis un mesaj video adresat Premierului chinez Wen Jiababo, cerându-i să îi protejeze familia, sa lupte împotriva corupţiei şi să îi pedepsească pe cei care l-au atacat.