Avocatul „FBI-Russiagate” al Twitter, concediat de Musk. Încerca să ascundă dovezi despre implicarea Twitter în alegeri

Elon Musk
Elon Musk (Andrew Harrer / Bloomberg / Getty Images)

Elon Musk a anunţat marţi că fostul procuror FBI James Baker, angajat la Twitter pe funcţia de consilier general adjunct, a fost concediat după ce a încercat să "ascundă", fără ştirea lui Musk, dovezi publicate recent privind interferenţa Twitter în alegeri, informează ZeroHedge.

"Având în vedere preocupările legate de posibilul rol al lui Baker în suprimarea unor informaţii importante pentru public, acesta a fost scos astăzi de la Twitter", a scris Musk pe platformă, răspunzând unui articol al lui Jonathan Turley din 4 decembrie, care a făcut lumină asupra relaţiei nepotrivite dintre Twitter, scandalurile Biden şi Baker.

Jurnalistul Matt Taibbi, care a publicat vinerea trecută "The Twitter Files", detaliază modul în care directorii Twitter au acţionat pe la spatele directorului general Jack Dorsey pentru a interveni în alegerile americane din 2020 prin cenzurarea istoriei laptopului lui Hunter Biden.

Potrivit lui Taibbi, Baker a fost implicat în "ascunderea" informaţiilor fără ştirea conducerii.

Printre motivele pentru care consilierul general adjunct al Twitter (şi fost consilier general al FBI) Jim Baker a fost concediat, marţi, a fost acela că a început să ascundă primul lot de "Dosare Twitter", fără ca noua conducere să ştie.

Procesul de elaborare a "Dosarelor Twitter" a implicat furnizarea către doi jurnalişti (Bari Weiss şi eu) prin intermediul unui avocat apropiat de noua conducere. Cu toate acestea, după primul lot, lucrurile s-au complicat.

În weekend, în timp ce amândoi ne confruntam cu obstacole în calea noilor căutări, @BariWeiss a fost cel care a descoperit că persoana responsabilă cu eliberarea fişierelor era cineva pe nume Jim. Când a sunat pentru a întreba numele de familie al lui "Jim", răspunsul a fost: "Jim Baker". "Am fost şocat", spune Weiss.

Vestea că Baker revizuia "dosarele Twitter" i-a surprins pe toţi cei implicaţi, ca să nu spunem altceva. Noul şef al Twitter, Elon Musk, a acţionat rapid pentru a-l "scoate" pe Baker marţi.", a afirmat Taibbi.

Întrebat dacă lui Baker i s-a cerut să dea explicaţii, Musk a răspuns: "Da. Explicaţia lui a fost ...neconvingătoare".

Musk ştia de ceva vreme că Baker era un actor nepotrivit, şi ar fi de presupus că aştepta momentul potrivit pentru a-l îndepărta.

Pe măsură ce sunt publicate mii de documente ale Twitter cu privire la infamul program de cenzură al companiei, au fost confirmate multe lucruri despre utilizarea canalelor secundare de către Biden şi oficialii democraţi cu scopul de a reduce la tăcere criticii de pe platforma de socializare. Cu toate acestea, un nume familiar a ieşit imediat în evidenţă în primul lot de documente publicate prin intermediul jurnalistului Matt Taibbi: James Baker. Pentru mulţi, James Baker devine rapid Kevin Bacon al scandalurilor legate de coluziunea cu Rusia.

Baker a apărut în repetate rânduri în investigaţiile cu privire la aşa-zisele legături cu Rusia lansate de Departamentul de Justiţie, inclusiv în farsa care a implicat banca rusă Alfa Bank. Atunci când avocatul campaniei Clinton, Michael Sussmann, a vrut să planteze afirmaţia falsă şi bizară privind existenţa unui canal secret de comunicare între campania Trump şi Kremlin, Baker a fost persoana de contact pe care a apelat-o rapid. (Baker avea să depună ulterior mărturie la procesul lui Sussmann). Numele lui Baker a apărut, de asemenea, în mod proeminent în controversele legate de celelalte acuzaţii ale FBI de comunicări cu Rusia împotriva lui Trump. El a fost efectiv forţat să plece din cauza rolului său şi se pare că s-a aflat sub anchetă penală. El a devenit un apărător al investigaţiilor privind legăturile cu Rusia, în pofida constatărilor de comportament părtinitor şi chiar infracţional. De asemenea, a fost o ţintă frecventă a lui Donald Trump pe reţelele de socializare, inclusiv pe Twitter. Baker a răspuns cu critici publice la adresa lui Trump susţinând că sunt "naraţiuni false".

După ce Baker a părăsit FBI, Twitter părea dornic să-l angajeze drept consilier general adjunct. În mod ironic, Baker a fost implicat imediat într-un alt presupus canal secundar cu o campanie prezidenţială. De data aceasta, Twitter a fost cea care a menţinut canalele nepublice cu campania lui Biden (şi mai târziu cu Casa Albă). Baker a intervenit curând cu aceeaşi prejudecată caracteristică investigaţiilor privind Rusia.

Cu câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din 2020, New York Post a publicat un articol exploziv despre un laptop pierdut de Hunter Biden care conţinea e-mailuri şi înregistrări ce detaliau o operaţiune de trafic de influenţă de milioane de dolari a familiei Biden. Nu numai că fiul lui Joe Biden, Hunter, şi fratele James erau implicaţi în afaceri cu o serie de personaje străine dubioase, dar Joe Biden însuşi era menţionat ca posibil beneficiar al fondurilor provenite din aceste afaceri.

Familia Biden a fost acuzată de mult timp de trafic de influenţă, nepotism şi alte forme de corupţie. În plus, campania nu nega faptul că laptopul era al lui Hunter Biden, iar e-mailurile cheie puteau fi confirmate de celelalte părţi implicate. Cu toate acestea, la cererea "echipei Biden" şi a agenţilor democraţi, Twitter a trecut la blocarea ştirii. I-a suspendat chiar şi pe cei care au încercat să împărtăşească acuzaţiile altora, inclusiv pe secretarul de presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany, care a fost suspendată pentru că a avut legătură cu scandalul.

Chiar şi în interiorul Twitter, mişcarea a stârnit îngrijorări serioase deoarece compania ar fi servit drept cenzor pentru campania lui Biden. Global Comms Brandon Borrman a întrebat dacă compania ar putea „pretinde cu adevărat că aceasta face parte din politica” de interzicere a postărilor şi suspendare a utilizatorilor.

Baker a intervenit rapid pentru a susţine cenzurarea istoriei laptopului şi a spus că "este rezonabil pentru noi să presupunem că este posibil să fi fost [pirataţi] şi că este justificată precauţia".

Reţineţi că nu a existat niciodată nicio dovadă că acest material a fost piratat. Mai mult, nu a existat nicio dovadă a implicării ruseşti în laptop. Într-adevăr, serviciile de informaţii americane au respins rapid afirmaţia dezinformării cu privire la Rusia.

Cu toate acestea, Baker a insistat că există o presupunere "rezonabilă" că ruşii se află în spatele unui alt scandal major. Confruntat cu un scandal major care-l implica pe Joe Biden privind afaceri nelegale cu personalităţi din Europa de Est şi China, Baker a putut în mod natural să distrugă naraţiunea şi să-i împiedice pe alţii să facă acuzaţii.

Documentele publicate ar putea arăta de ce Twitter a fost atât de dornic să îl angajeze pe Baker, în ciuda rolului său în controversele legate de coluziunea cu Rusia. Ceea ce ar fi fost probabil o responsabilitate pentru majoritatea companiilor a părut o adevărată atracţie pentru Twitter. Pentru cenzorii şi agenţii politici din Twitter, Baker părea probabil un "om făcut" pentru o companie angajată în cenzura sistemică. El urma să lucreze cu directorul juridic al companiei, Vijaya Gadde, care funcţiona ca cenzor şef al companiei. Gadde a fost insultată pe scară largă de apărătorii libertăţii de exprimare pentru că a respins principiile libertăţii de exprimare şi pentru prejudecata politică deschisă.

Nu în mod neaşteptat, Gadde şi Baker aveau să joace roluri proeminente în suprimarea scandalului Hunter Biden. Atunci când Musk a preluat compania, nu a fost nevoie să adune "suspecţii obişnuiţi" în scandalul de suprimare. Ambii avocaţi au spulberat îndoielile interne în ceea ce priveşte ascunderea unei probleme care ar fi putut foarte bine să facă diferenţa în alegerile apropiate din 2020.

Este surprinzător câte dintre figurile şi instituţiile implicate în acuzaţiile de coluziune cu Rusia se află la şase grade distanţă de James Baker. Nu numai că Baker a lucrat îndeaproape cu directorul concediat FBI James Comey şi cu alte personaje-cheie de la Departamentul de Justiţie, dar a fost o cunoştinţă a unor personaje-cheie ale lui Clinton, precum Sussmann, care a promovat falsele acuzaţii de coluziune. De asemenea, el a fost angajat de Brookings Institution, care are, de asemenea, un rol bizar, asemănător cu cel al lui Bacon, în originile şi dezvoltarea falselor acuzaţii de coluziune cu Rusia.

Nimic din toate acestea nu indică faptul că Baker a fost forţa motrice a scandalurilor. Dimpotrivă, Baker şi-a câştigat reputaţia de mijlocitor la Washington, un aliat de încredere când era vorba de afacerile de pe Beltway. Nu este o surpriză faptul că Baker şi-a găsit un cămin la Twitter, unde "precauţia" era întotdeauna "justificată" în tratarea unor situaţii potenţial dăunătoare pentru interesele democraţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe