Avocatul lui Snowden: Discursul lui Obama confirmă corectitudinea clientului meu

Barack Obama, 4 noiembrie 2013
Barack Obama, 4 noiembrie 2013 (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Avocatul rus al fostului consultant al Agenţia Naţională de Securitate (NSA) acuzat de spionaj, Edward Snowden, a declarat că discursul de vineri al preşedintelui american Barack Obama confirmă corectitudinea poziţiei clientului său care a denunţat public vastul program de spionaj american.

Snowden a început în luna iunie seria dezvăluirile programelor NSA de colectare în masă a datelor telefonice, precum şi a altor programe secrete de interceptare, înainte de a fi fugit în Hong Kong şi apoi la Moscova. După fiecare nouă dezvăluire, SUA a trebui să încaseze o gamă largă de critici dure din partea „victimelor” programului de spionaj, care viza atât civili cât şi oficiali străini.

Cum era de aşteptat ca preşedintele american, Barack Obama, să anunţe vineri reforme ale programelor de interceptare ale NSA, Snowden a decis să mai dea totuşi o lovitură de graţie şi a făcut o nouă dezvăluire care a ajuns joi pe prima pagină a publicaţiei The Guardian.

Potrivit publicaţiei britanice, NSA a colectat aproape 200 de milioane de mesaje text pe zi, din întreaga lume, şi a extras din ele date cu privire la planurile de călătorie ale oamenilor, contacte şi tranzacţii cu cărţi de credit. Cu numele de cod "Dishfire", programul NSA colectează "practic tot ce poate", a declarat Guardian, citând o anchetă comună cu Channel 4 News bazată pe materialul furnizat de Snowden.

Obama a declarat vineri, în cadrul unui discurs televizat, că se vor lua o serie de măsuri care vor modifica procedurile şi programele agenţiilor americane de informaţii, astfel că se va asigura mai multă transparenţă şi va fi protejată mai bine sfera privată a cetăţenilor americani. Măsurile au rolul de a limitat programele de colectare a informaţiilor şi supraveghere conduse de NSA.

Reforma propusă de Obama caută să „le ofere oamenilor mai multă încredere că drepturile le vor fi protejate”, în timp ce NSA „îşi păstrează mijloacele prin care menţine securitatea”.

Printre ţintele agenţiei americane de informaţii s-ar fi numărat şi telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel, un alt scandal provocat de dezvăluirile lui Snowden. Fără a face referire directă la acest lucru, Obama a declarat vineri că agenţiile de informaţii au fost instruite să nu mai adune informaţii despre liderii ţărilor aliate decât în anumite cazuri speciale.

Edward Snowden, sursa scandalului de spionaj, se află de câtva luni în Rusia, unde a primit azil temporar. Avocatul rus al acestuia este cunoscut pentru relaţiile strânse pe care le are cu conducerea de la Kremlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe