Avocatul Poporului: Restrângerea drepturilor şi libertăţilor trebuie să fie pe timp limitat. Dar starea de alertă se tot prelungeşte lunar

Renate Weber
Renate Weber (Epoch Times România)

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că posibilitatea constituţională a restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi vizează o perioadă de timp limitată, în timp ce starea de alertă instituită pentru a combate epidemia de Covid-19 continuă să se prelungească “din lună în lună”, relatează Newsweek.

“Suntem astăzi în situaţia în care vedem că starea de alertă se tot prelungeşte din lună în lună. Noi nu avem o legislaţie clară să ne spună care este limita maximă. Mă întreb: Dacă pandemia mai durează încă 2 ani jumătate - 3, vom avea stare de alertă o perioadă atât de lungă? Pentru că posibilitatea constituţională a restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi e aceea de a fi pe o perioadă de timp limitată. În momentul în care însă ne ducem cu aceste restrângeri pe durate de timp atât de mari întrebarea se pune dacă nu cumva însăşi esenţa acelui drept este în realitate atinsă”, a afirmat Renate Weber cu ocazia prezentării Raportului Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor omului şi măsurile excepţionale dispuse în perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă (16 martie - 10 septembrie 2020).

În ceea ce priveşte limita stării de alertă, Weber a precizat că acest lucru ar trebui dezbătut şi decis de Parlament, cu consultarea specialiştilor din diverse domenii şi nu doar a experţilor medicali.

“Votul este al parlamentarilor, dar, până la acel vot, cred că la elaborarea lor ar trebui să fie consultaţi specialişti din diferite domenii, nu doar experţi medicali, ci şi experţi în drept constituţional, experţi în drepturile omului, adică ar trebui să facem politici publice serioase, în aşa fel încât legea, atunci când este dată, să nu fie o lege ad-hoc. Aşa au fost. Dacă vă uitaţi pe Legile 55 şi 136, ele sunt legi pentru această pandemie. Bine, 136 se doreşte un pic mai acoperitoare, dar sunt date acum, imediat. Nu. Ar trebui să facem legislaţie care să dureze perioade lungi de timp şi pe care să o putem folosi în siguranţă”, a adăugat Avocatul Poporului.

În legătură cu cele aproximativ 310.000 de amenzi date în perioada stării de urgenţă, Weber a afirmat că acest număr, deşi foarte mare, este un “procent infim” raportat la totalul populaţiei, lucru care confirmă că marea majoritatea a cetăţenilor au respectat regulile impuse la acea vreme de autorităţi.

“Noi ne-am obişnuit foarte mult în România să punem accentul pe sancţiune, ca şi cum respectarea legii ar fi o chestie aşa la aprecierea fiecăruia şi numai de frica sancţiunii eventual respectăm legea. Nu, asta e greşit. Respectarea legii trebuie să se facă pentru că trebuie să avem încredere că legea e bună, e în folosul nostru şi atunci sancţiunea ar trebui să fie strict o chestiune în extremis. Pe de altă parte, uitaţi-vă şi dumneavoastră (...) la sumele - eu nu ştiu ce s-a colectat la buget sau nu - dar la sumele date în aplicarea acelor sancţiuni. Totuşi se poate justifica în vreun fel faptul că România a avut cel mai mare număr de amenzi? Nu suntem ţara din Europa cu populaţia cea mai numeroasă. 310.000 de amenzi în cuantum de 120 de milioane de euro. Chestia asta chiar nu ne spune că ceva nu e în ordine, la un venit lunar ştiţi şi dumneavoastră cât?”, a mai declarat Weber.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne