Banca Centrală a Rusiei majorează ratele la 19%, în timp ce inflaţia creşte
Banca Centrală a Rusiei a majorat vineri dobânda cheie de la 18% la 19%, o măsură aşteptată pe scară largă, în contextul în care ţara se străduieşte să reducă inflaţia pe fondul creşterii cheltuielilor militare pentru războiul din Ucraina, transmite Moscow Times.
„Presiunile inflaţioniste actuale rămân ridicate. Până la sfârşitul anului 2024, este probabil că inflaţia anuală să depăşească intervalul prognozat în iulie de 6,5-7,0%”, a declarat banca într-un comunicat. „Creşterea cererii interne depăşeşte încă în mod semnificativ capacităţile de extindere a ofertei de bunuri şi servicii”.
Din acest motiv, a explicat banca, „este necesară o înăsprire suplimentară a politicii monetare”, astfel încât guvernul să îşi poată atinge ţinta de inflaţie de 4%. Deşi a declarat că este probabil că inflaţia să depăşească previziunile sale anterioare pentru 2024, banca a afirmat că încă se aşteaptă ca inflaţia să scadă la 4-4,5% în 2025 înainte de a se apropia de rata ţintă.
Creşterea dobânzii de vineri este a şaptea din ultimul an. Banca Centrală a Rusiei a majorat ultima dată ratele dobânzilor în iulie, când a crescut rata cheie de la 16% la 18%.
Rusia s-a confruntat cu preţuri volatile de când a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, declanşând o serie de sancţiuni occidentale şi contramăsuri stricte în încercarea de a stabiliza economia. De asemenea, cheltuielile pentru apărare au crescut vertiginos, în timp ce Moscova creşte producţia de arme pentru războiul din Ucraina.
Potrivit preşedintelui Vladimir Putin, Rusia va cheltui aproape 9% din PIB pentru apărare şi securitate în acest an, o cifră fără precedent de pe vremea Uniunii Sovietice.
Această creştere bruscă a cheltuielilor de stat, combinată cu un deficit record de forţă de muncă în mai multe sectoare, a creat o spirală inflaţionistă de care Rusia nu a putut scăpa, în ciuda unei creşteri treptate a ratelor dobânzilor.
Bugetul federal al Rusiei a crescut cu aproape 50% în ultimii trei ani - de la 24.800 de miliarde de ruble (289 de miliarde USD) în 2021 la 36.600 de miliarde de ruble (427 de miliarde USD) planificate pentru acest an.
Având în vedere că o mare parte din cheltuieli sunt direcţionate de stat, care reacţionează mai puţin la costurile mai ridicate ale împrumuturilor, analiştii se tem că majorarea ratei dobânzii ar putea să nu fie un instrument eficient împotriva inflaţiei.
Banca centrală a Rusiei a majorat agresiv ratele dobânzilor în ultimul an, apropiindu-le de rata de urgenţă de 20% introdusă la scurt timp după invazia Ucrainei. Banca spune că astfel de creşteri sunt necesare pentru a opri supraîncălzirea economiei şi pentru a evita riscul de stagflaţie - când creşterea încetineşte, dar inflaţia rămâne ridicată.
Dar costurile ridicate ale împrumuturilor au afectat unii consumatori şi întreprinderi, mulţi dintre aceştia bazându-se pe datorii pe termen scurt.
„Creşterea Băncii Rusiei la 19% va contribui la accelerarea reducerii inflaţiei la 4%, chiar cu preţul unui risc mai mare de recesiune”, a declarat economistul Bloomberg Alex Isakov.
„Banca centrală trebuie să îşi reconstruiască credibilitatea după o serie de rateuri ale ţintei de inflaţie care se întinde până în 2020”, a adăugat el. Dar acesta va fi un proces gradual şi prelungit, nu ceva realizabil printr-o singură majorare”.
Următoarea şedinţă a Băncii Centrale a Rusiei va avea loc pe 25 octombrie.