Bancher chinez de top epurat politic de noua gaşcă de la Beijing

Ex-guvernatorul Băncii de Dezvoltare Chineze, Chen Yuan (în stânga) şi nou-numitul vicepreşedinte al Conferinţei Politice Consultative a Poporului Chinez (CPCPC), Zhou Xiaochuan (în dreapta), la sesiunea anuală CPPCC, la Beijing, 12 martie 2013.
Ex-guvernatorul Băncii de Dezvoltare Chineze, Chen Yuan (în stânga) şi nou-numitul vicepreşedinte al Conferinţei Politice Consultative a Poporului Chinez (CPCPC), Zhou Xiaochuan (în dreapta), la sesiunea anuală CPPCC, la Beijing, 12 martie 2013. (Feng Li / Getty Images)

Chen Yuan, preşedintele Băncii de Dezvoltare Chineză (BDC) şi fiul lui Chen Yun, economistul-şef al lui Mao Zedong, a fost recent schimbat din funcţia sa din cadrul BDC, care administrează active de aproape 1 trilion de dolari.

Această schimbare se poate să fi fost cauzată de sprijinului pe care Chen l-a oferit fostului boss al Partidului din oraşul Chongqing, Bo Xilai, şi pare că este parte din transferul de putere din sânul Partidului Comunist, apărut după preluarea puterii de către noul lider al Partidului Xi Jinping.

Banca de Dezvoltare Chineză finanţează proiectele majore de infrastructură, cum ar fi Barajul celor Trei Pasuri de pe fluviul Yangtze. Banca se află sub jurisdicţia directă a Beijing-ului.

Chen, în vârstă de 67 de ani, care a fost guvernatorul BDC de 15 ani, va înfiinţa acum o bancă multinaţională de dezvoltare pentru BRICS - cele cinci economii emergente, anume Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - potrivit unui raport online din 11 aprilie emis de publicaţia de afaceri Caixin. Ce poziţie finală va ocupa la noua bancă nu este clar. Conform aşteptărilor, preşedinţia BDC va fi preluată de Hu Huaibang, de la Banca de Comunicaţii.

Există speculaţii că aparenta retrogradare a lui Chen se datorează atitudinii sale pro-Bo Xilai, care a adoptat-o chiar şi după căderea lui Bo de la putere. În timpul sezonului tradiţional al chinezilor de "măturat mormintele" de săptămâna trecută, Chen a adus un omagiu tatălui lui Bo Xilai, Bo Yibo, un lider proeminent de partid despre care se crede că a avut o relaţie apropiată cu tatăl lui Chen - şi a depus o coroană de flori pe care scria "Banca de Dezvoltare din China, Chen Yuan".

Chen a publicat, de asemenea, un articol în Cotidianul Poporului, unul dintre organele oficiale de presă ale Partidului, la 10 aprilie, amintind un discurs din 1993 al fostul lider comunist, Jiang Zemin. Chen a lăudat perspectiva lui Jiang "de a folosi sistemul de comunicare financiar pentru a opri corupţia". Este larg cunoscut faptul că Jiang era nerăbdător ca Bo Xilai să-l înlocuiască pe Hu Jintao în calitate de lider al Partidului, în locul lui Xi Jinping.

Momentul transferului lui Chen este notabil, deoarece a coincis cu alte două incidente, care ar putea indica o schimbare a balanţei de putere de la vârful Partidului Comunist, în favoarea conducerii lui Xi Jinping.

Primul incident a fost acuzarea, anunţată la 10 aprilie, a ministrului de cale ferată Liu Zhijun, membru al găştii lui Jiang Zemin. Speculaţiile din presa din Hong Kong precizează că Liu se poate confrunta cu execuţia pentru comportamentul său, mai ales că Xi Jinping încearcă să-şi construiască o imagine de lider dur.

Cu câteva zile mai devreme, la 6 aprilie, revista "Lentile" a publicat un articol despre tortura în lagărul de muncă Masanjia, care a şocat publicul chinez. Articolul a fost imediat cenzurat pe diferite site-uri. Lagărele de reeducare prin muncă sunt cunoscute pentru deţenţia practicanţilor Falun Gong, o disciplină spirituală, persecutaţi într-o campanie masivă lansată în 1999 tocmai de către Jiang Zemin, cu ajutorul unor lideri comunişti printre care şi Bo Xilai.