Bănci acuzate de manipularea preţului argintului

Lingou de argint
Lingou de argint (JAY DIRECTO / AFP / Getty Images)

Bancile Deutsche Bank, HSBC şi Bank of Nova Scotia au fost acuzate de încercarea de manipulare a preţului argintului, într-un proces intentat în SUA.

Reclamantul susţine că cele 3 bănci, care au stabilit preţul argintului în fiecare zi, au abuzat de poziţia lor pe piaţă.

Deutsche Bank şi HSBC nu au comentat asupra procesului, în timp ce Bank of Nova Scotia a declarat agenţiei de ştiri Blomberg că se va apăra foarte hotărât.

Acuzaţiile au survenit după ce o serie de plângeri similare au fost făcute relativ la fixareapreţului la aur.

Mai devreme în acest an, Barclays Bank a primit o amendă de 26 milioane de lire (44 milioane de dolari) din partea organismelor britanice de reglementare după ce unul dintre comercianţii săi a fost descoperit încercând să aranjeze preţul la aur.

Lipsa dovezilor

Investitorul Scott Nicholson din Washington a spus în plângerea înaintată împotriva celor trei bănci pentru manipularea preţului la argint: "Nivelul extrem de secretomanie crează un mediu potrivit pentru manipulare.

"Acuzaţii au un stimulent financiar puternic pentru a influenţa poziţiile atât pentru argintul pur cât şi pentru produsele derivate din acesta, înainte de publicarea rezultatelor la preţul argintului. Acest lucru le permite să câştige profituri mari şi ilegale.”

El speră că şi alţi investitori vor ieşi în faţa pentru a lansa un proces similar.

În septembrie 2013, Comisia americană pentru Cotarea şi Comercializarea Bunurilor a declarat că, în timpul unei investigaţii de 5 ani, nu a găsit nicio dovadă privind ilegalităţile comise pe piaţa argintului.

De asemenea, investigaţiile anterioare desfăşurate de organismele americane de reglementare nu au găsit nicio dovadă privind comiterea de ilegalităţi pe aceste pieţe.

Preţul pentru aur şi argint este fixat zilnic de un număr mic de bănci în cadrul unei conferinţe telefonice. Acest lucru permite investitorilor să cumpere şi să vândă metale preţioase la un preţ informativ unic.

Deutsche Bank a anunţat mai devreme în acest an că se va retrage de pe pieţele de stabilire a preţurilor la aur şi argint.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe