Barack Obama nu participă la summit-ul APEC din Rusia

Barack Obama.
Barack Obama. (Dennis Brack-Pool / Getty Images)

Preşedintele Barack Obama nu va participa la summit-ul APEC (Cooperare Economică Asia-Pacific), care va avea loc în Rusia. Anunţul survine după ce Vladimir Putin a declarat că nu va lua parte la summit-ul G8 din SUA, relatează Vedomosti.

Barack Obama a anunţat Kremlinul că nu poate veni la summit-ul APEC de la Vladivostok, care va avea loc între 1 şi 8 septembrie, deoarece va participa la Convenţia naţională a Partidului Democrat, care începe pe 3 septembrie, a precizat un diplomat rus.

Potrivit site-ului Convenţiei, la 6 septembrie, Obama va accepta, în mod oficial, nominalizarea pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Presa rusă notează că absenţa liderului de la Casa Albă va afecta imaginea summit-ului.

Kremlinul a investit miliarde de ruble pentru modernizarea infrastructurii din Vladivostok. De altfel, Putin a precizat că dezvoltarea economică a Extremului Orient rus reprezintă o prioritate a mandatului său.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declarat că preşedintele SUA nu a fost deranjat de decizia lui Vladimir Putin de a nu participa la summit-ul G8, care va avea loc săptămâna viitoare, la Camp David, Maryland.

Putin l-a sunat miercuri pe Obama pentru a-i transmite că în locul său va veni premierul Dmitri Medvedev. Vladimir Putin şi-a motivat absenţa prin faptul că este ocupat cu formarea noului guvern, după ce a fost învestit, la 7 mai, în funcţia de preşedinte.

”Nu a fost o surpriză (...) A fost ceva ce am înţeles”, a spus Carney. El a negat speculaţiile potrivit cărora Putin a folosit pretextul negocierilor privind formarea noului guvern - sarcină care, de altfel, revine primului ministru - pentru a evita o participare la G8, unde ar fi putut exista critici privind violenţele forţelor de ordine asupra protestatarilor din capitala rusă, notează Moscow Times.

”Nu am fost dezamăgiţi. Preşedintele (n.r.- Barack Obama) şi preşedintele Putin au avut o conversaţie foarte bună”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, adăugând că Obama aşteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu Putin, luna viitoare.

Cei doi lideri au programată o întâlnire bilaterală în marja summit-ului 20, care la avea loc la Los Cabos, Mexic, între 18 şi 19 iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe