Barack Obama plasează 'agresiunea rusă' pe locul doi pe lista ameninţărilor la adresa securităţii globale; Moscova reacţionează

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama a enumerat trei ameninţări principale la adresa securităţii mondiale la ora actuală, menţionând în următoarea ordine virusul Ebola, 'agresiunea' Rusiei în Europa şi ofensiva jihadiştilor în Siria şi Irak, într-un discurs susţinut miercuri la cea de-a 69-a sesiune a Adunării Generale a ONU, relatează Ria Novosti.

'În timp ce noi ne-am reunit aici, virusul Ebola face ravagii în Africa de Vest, agresiunea Rusiei în Europa aminteşte de o epocă când naţiunile mari călcau în picioare naţiunile mici în urmărirea propriilor ambiţii teritoriale, iar cruzimea teroriştilor în Siria şi Irak ne împinge să scrutăm în inima întunericului', a declarat şeful administraţiei americane.

Denunţând agresiunea Rusiei în Europa, inclusiv 'anexarea' Crimeii de către Moscova şi sprijinul acesteia pentru separatiştii proruşi în Ucraina, Obama a subliniat cu toate acestea lupta împotriva extremismului ca o prioritate a eforturilor internaţionale în prezent, remarcă agenţia rusă de presă.

Moscova a reacţionat imediat la atribuirea locului doi pe lista ameninţărilor la securitatea globală, prin vocea ministrului său de externe Serghei Lavrov, prezent de asemenea la sesiunea Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

'În ceea ce priveşte discursul preşedintelui Obama, am luat notă că Rusiei i-a fost atribuit locul secund printre ameninţările la adresa păcii şi securităţii internaţionale. Pe primul loc a plasat Ebola, pe locul secund ,,agresiunea rusă,, şi abia pe locul trei Statul Islamic şi ceilalţi terorişti', a indicat Lavrov, într-o declaraţie pentru ITAR-TASS.

'Un al aspect ce mi s-a părut straniu de asemenea a fost că preşedintele SUA a spus de mai multe ori că lumea a devenit mai liberă şi mai sigură, chiar nu mi-am dat seama dacă vorbea serios', a mai adăugat şeful diplomaţiei ruse.

'Aceasta este viziunea americană asupra lumii, expusă de preşedintele Obama; a subliniat de mai multe ori excepţionalismul său şi al ţării sale', a mai spus Lavrov, remarcând că aceasta este opinia ţării care are stipulat în doctrina securităţii sale naţionale dreptul de a folosi forţa la propria discreţie, fără niciun fel de autorizaţie din partea Consiliului de Securitate al ONU sau oricăror acte juridice.