Barbados anunţă că vrea să devină republică

Regina Elizabeta a doua a Marii Britanii
Regina Elizabeta a doua a Marii Britanii (Richard Pohle - WPA Pool/Getty Images)

Barbados ar trebui să devină o republică şi să-şi abandoneze trecutul colonial, a declarat miercuri un înalt oficial, după ce naţiunea insulară din Caraibe a declarat că vrea să o înlăture pe regina Elisabeta a Marii Britanii de la conducerea statului.

Fosta colonie britanică Barbados şi-a câştigat independenţa în 1966 şi a menţinut o legătură formală cu monarhia britanică, asemenea altor ţări care au fost cândva parte din imperiul britanic.

„A sosit momentul să ne abandonăm pe deplin trecutul colonial”, a declarat guvernatorul general al Barbados, Sandra Mason, ţinând un discurs în numele prim-ministrului ţării Mia Mottley. Mottley a câştigat o victorie zdrobitoare în alegeri în 2018.

„Locuitorii din Barbados vor un şef de stat barbadian. Aceasta este declaraţia supremă de încredere în ceea ce suntem şi în ceea ce suntem capabili să realizăm”, a declarat Mason.

„Prin urmare, Barbados va face următorul pas logic către suveranitate deplină şi va deveni republică când vom sărbători 55 de ani de independenţă”. Această aniversare va avea loc în noiembrie 2021.

Cu toate acestea, anunţul a fost primit rece de naţiunea insulară din Caraibe. Ideea de a deveni republică a fost propusă de diferite guverne în ultimele decenii.

Mai recent, a existat frustrare generată de întârzierea cu care guvernul a eliminat statuile coloniale. Statuia de bronz a amiralului Lord Nelson, ridicată în 1813, se află încă pe Broad Street, în capitala Bridgetown.

Luna trecută, când în cadrul revoltelor generate după uciderea bărbatului de culoare George Floyd au fost doborâte multe statui coloniale americane, a fost programată demontarea statuii lui Nelson, care nu a avut loc nici până acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe