Barbie împlineşte 60 de ani. Povestea celei mai celebre păpuşi din lume [video]

Luna martie marchează un moment special în istoria brandului Barbie - păpuşa aniversează 60 de ani de când a ajuns pentru prima dată în mâinile unei fetiţe!
Barbie
Barbie (screenshot tramite web)

Pe 9 martie 1959, a fost lansată o păpuşă destinată să devină celebră pe plan internaţional, un fenomen pop şi un cult pentru generaţii întregi de copii: Barbie. Cea mai cunoscută păpuşă din lume are o poveste incredibilă.

Cum s-a născut Barbie?

În anul 1958, în oraşul Willow, Wisconsin, în Statele Unite ale Americii, Ruth Handler o privea fiica sa, Barbara, jucându-se cu păpuşile şi dintr-odată a constatat că acesteia îi plăcea să le dea diferite roluri păpuşilor. La vremea aceea, cele mai multe păpuşi înfăţişau nou-născuţi. În timp ce fiul său avea jucării care îi permiteau să-şi imagineze rolul de pompier, astronaut, doctor, fetiţa putea să fie numai mamă, fără posibilitatea de a intra în alte roluri.

Realizând că dacă ar produce o păpuşă diferită ar putea fi, de asemenea, o idee excelentă pentru vânzări, Ruth i-a sugerat soţului ei Elliot, co-fondator al casei de jucării Mattel, ideea unei păpuşi cu aspect de adult. Iniţial, Elliot nu a fost foarte entuziasmat. Dar Ruth nu a renunţat la idee şi după ce a descoperit că o păpuşă similară a fost comercializată în Germania, Bild Lilli, împreună cu inginerul Jack Ryan, a creat prima Barbie, oferindu-i numele fiicei sale.

Începuturile şi succesul

Păpuşa a debutat la Târgul de jucării (Toy Fair) din New York la 9 martie 1959, îmbrăcată într-un costum de baie cu dungi, avea pielea albă şi părul negru legat într-o coadă lungă. În primul an, s-au vândut 350.000 de bucăţi.

Mai târziu însă, păpuşa va apare aproape întotdeauna cu părul blond. Fetiţele preferau ca păpuşa să aibă părul deschis, astfel că cel mai vândut model de Barbie din lume a fost Totally Hair Barbie, cu parul lung până la glezne, fabricat în 1992.

Barbie are peste 200 de profesii

Prezentată în peste 200 de profesii - recent, şi ca astronaut cu faţa Samanthei Cristoforetti, de la care a pornit proiectul Dream Gap, al cărui scop este de a creşte gradul de conştientizare şi de concentrare asupra factorilor care încă împiedică fetiţele să-şi exprime tot potenţialul - diversele transformări şi aspecte la care a fost supusă Barbie relatează istoria modei şi a societăţii din ultimele şase decenii.

Astăzi Barbie încă este muza artiştilor şi designerilor din întreaga lume, dar şi mai important, este un ghid în visurile fetiţelor.

Cei mai renumiţi designeri

De la Lagerfeld la Louboutin, de la Moschino la Monique Lhuillier, Barbie a colaborat cu mai mulţi designeri decât oricare altă marcă de păpuşă din lume. De asemenea, în 2016, pentru a reflecta mai bine lumea pe care o văd fetiţele de astăzi, Barbie a introdus trei noi tipuri de corpuri: grăsuţe, mici de înălţime şi înalte.

Look şi strategie de piaţă

Acum, cu peste 100 de modele, linia Barbie Fashionistas este cea mai diversificată şi mai cuprinzătoare de pe piaţă, caracterizată printr-o varietate de tenuri, culori ale ochilor, tipuri de corp şi rochii. Până la urmă, destinul ei a fost de la început să devină cea mai bine vândută păpuşă din lume.