Barna: Iohannis e naşul colaborării care se naşte astăzi. Sunt surprins că lipseşte de la botezul noului FSN în Parlament

Dan Barna
Dan Barna

În şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, unde urmează să fie votat noul Guvern, vicepreşedintele USR Dan Barna a lansat, joi, un atac dur la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, pe care îl acuză că este “naşul” noii alianţe PSD-PNL-UDMR şi că este dispus să acorde şanse social-democraţilor ori de câte ori va fi nevoie.

De asemenea, Barna i-a transmis “felicitări” preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, pentru faptul că a realizat ceea ce nici Ion Iliescu nu a fost capabil să facă:

“Aţi scos PNL-ul din istorie şi l-aţi pus în buzunarul de la piept al PSD. Şi pentru asta meritaţi aprecierea”.

Totodată, Barna a mai afirmat că noua coaliţie se va prăbuşi şi că USR va fi prezent atunci când trebuie să se ocupe de “reparaţii”.

În continuare, redăm discursul integral al liderului USR:

"Domnule Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PSD, încep prin a vă felicita pentru achiziţie. Nu e puţin lucru să scoţi PNL de la guvernare din poziţia de vioara întâi şi să îl bagi înapoi ca anexă a PSD. Nu e chiar de colo să convingi echipa câştigătoare să smulgă înfrângerea din ghearele victoriei. Pentru că asta au făcut în aceste zile colegii din PNL din echipa câştigătoare. Au aruncat, senini, pe geam, rezultatul alegerilor de anul trecut şi s-au încolonat cuminţi în spatele partidului dumneavoastră. Aţi reuşit, domnule Ciolacu, să faceţi ceea ce nici Ion Iliescu nu a fost capabil să facă. Aţi scos PNL-ul din istorie şi l-aţi pus în buzunarul de la piept al PSD. Şi pentru asta meritaţi aprecierea.

E adevărat că nu e pentru prima oară când partidele dumneavoastră îşi găsesc afinităţi neaşteptate, dar este prima oară când PNL, de bună voie şi nesilit de nimeni, predă guvernarea şi, odată cu ea, urma de demnitate pe care o mai aveau. Şi un scenariu ideal ar fi fost ca dumneavoastră să preluaţi valorile liberale, dar lucrul asta nu s-a întâmplat. Însă ceea ce aţi descoperit cu adevărat a fost disperarea penelismului. Iar penelismul înseamnă ambiţie fără raţiune, mult orgoliu fără bază şi un salt absurd în afara realităţii.

Preşedintele României este în realitate naşul colaborării care se naşte astăzi. Şi sunt surprins să văd că lipseşte de la această cumetrie tristă. Am înţeles că, ieri, marcarea Zilei Naţionale, nu a avut loc pe agenda domniei sale, dar un eveniment de familie cum este astăzi, botezul noului FSN în Parlament, mă aşteptam să îl intereseze şi să îl onoreze ca atare. Este a patra şansă pe care preşedintele Klaus Iohannis o dă PSD-ului şi nu am nicio îndoială că, dacă va fi nevoie, o va da şi pe a cincea şi pe a şasea şi oricâte vor fi necesare. Pentru că nu este o greşeală şi un accident, cum am crezut mulţi dintre noi, este pur şi simplu cinism, nepăsare şi ghinionul nostru, poate, ca ţară, de a nu fi observat semnele care au existat de mult timp. Pentru preşedintele României ţara este un material didactic, o plastilină pe care oricum o prelucrează rezultă tot PSD la guvernare. Asta este drama acestui moment.

Astăzi, penelismul se separă oficial de liberalism. Penelismul, vă spuneam, a mers unde îi este locul: în buzunarul domnului Ciolacu. Dar liberalismul trebuie să continue în această ţară, pentru că este singura speranţă reală pentru a fi într-adevăr europeni şi pentru a deveni o ţară modernă. Iar rolul acesta, în acest moment, în România, îl are USR. Şi îi invit pe toţi cei care cred că liberalismul este o soluţie pentru România să vină alături de noi în perioada următoare. Şi vă spun asta pentru că, da, coaliţii absurde şi ridicole au mai fost în această ţară, toate s-au făcut praf rapid şi apoi a trebuit să vină cineva să repare după ele. Aşa se va întâmpla, din păcate, pentru România şi de data asta. Şi atunci când va veni acest moment, USR va fi acolo."