Barna: PSD se joacă cu sănătatea românilor. Legea carantinei este necesară şi trebuie adoptată de urgenţă

Dan Barna
Dan Barna (Epoch Times România)

Uniunea Salvaţi România a acuzat PSD-ul că joacă politic, în mod cinic, subiectul sănătăţii românilor, şi a cerut social-democraţilor să nu blocheze dezbaterea şi adoptarea legii carantinei şi izolării, pe motiv că autorităţile, în contextul creşterii alarmante a numărului de noi infecţii cu Covid, nu dispun de instrumentele necesare pentru a gestiona epidemia.

“PSD se joacă cu sănătatea românilor. Legea carantinei este necesară şi trebuie adoptată de urgenţă. Da, este adevărat că proiectul a venit cu întârziere de la Guvern, o nouă bâlbă dintr-un lung şir care poate fi imputat actualului Executiv. Dar, PSD şi aliaţii săi trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să nu transforme o situaţie proastă într-o catastrofă sanitară doar pentru că vin două rânduri de alegeri şi pentru că îşi fac calcule cinice pe spatele românilor. Toate partidele trebuie să înţeleagă că nu pot să-şi vadă propriul interes în timp ce ţara traversează o criză. Ne confruntăm cu cea mai gravă criză sanitară din timpul vieţii noastre, iar vechile partide politice trebuie să abandoneze jocul practicat în ultimii 30 de ani”, a afirmat preşedintele USR, Dan Barna.

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost adoptat de Camera Deputaţilor joi, în regim de urgenţă, la trei zile de la înregistrare. Proiectul urma să fie dezbătut şi adoptat de Senat în condiţii similare, dar, la solicitarea PSD, votul final nu a avut loc la finalul săptămânii trecute. Mai mult, nu au fost finalizate nici dezbaterile în comisiile de specialitate, motiv pentru care proiectul poate fi adoptat cel mai devreme în şedinţa de marţi a Senatului.

De asemenea, USR a susţinut că tergiversarea este cu atât mai inexplicabilă cu cât PSD ştie foarte bine că, după adoptarea de către plenul Senatului, mai trebuie să treacă cel puţin cinci zile (două pentru eventuala depunere a unei sesizări la CCR, trei zile după promulgare) înainte ca legea să intre în vigoare.

“Rezultă, aşadar, cel puţin încă cinci zile – pe lângă cele deja trecute – în care autorităţile sunt lipsite de un instrument indispensabil în gestionarea pandemiei de COVID-19”, a conchis USR, într-un comunicat de presă.

Mesajul USR vine în contextul în care, luni, dezbaterile din Comisia juridică a Senatului asupra legii carantinei au fost amânate din nou, social-democraţii motivând acest lucru prin faptul că trebuie să se ia o decizie în Comitetul Executiv al partidului, a cărui şedinţă a avut loc în cursul zilei de astăzi.

La şedinţa CEx s-a hotărât că PSD nu va vota legea carantinei ci va organiza noi dezbateri. De asemenea, PDS a anunţat, prin Marcel Ciolacu, că social-democraţii nu vor vota decât după ce premierul şi ministrul Sănătăţii vor veni în Senat pentru a lămuri toate aspectele aflate în discuţie în acest moment.