Barna vrea ca BOR să-i convingă pe enoriaşi să se vaccineze anti-Covid: Am încredere în înţelepciunea Patriarhului

Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel (Facebook / Patriarhul-Daniel)

Vicepremierul Dan Barna a declarat, luni, că a sosit momentul ca Guvernul să discute cu Biserica Ortodoxă Română pentru un potenţial parteneriat prin care preoţii să încerce să îi convingă pe enoriaşi să se vaccineze anti-Covid. În plus, Barna a transmis că, în cazul în care se doreşte să nu se ajungă la situaţii în care nevaccinaţilor să li se limiteze accesul în anumite locaţii, oamenii trebuie să se vaccineze.

“Am sperat cu toţii. Cifrele de până nu demult, din această vară, au transmis un fals sentiment de siguranţă legat de faptul că am fi scăpat de pandemie. Ne uităm în jur şi vedem că valul patru, despre care se vorbea doar teoretic, devine o realitate în toată ţările din jurul nostru. Este foarte clar că şi în România cifrele vor începe să crească în ceea ce priveşte această nouă tulpină Delta mult mai contagioasă.

Realitatea din jur ne arată că vom avea un val patru şi trebuie să fim cât mai pregătiţi pentru asta. Şi în acest context mesajul este foarte clar: nu există altă variantă decât vaccinarea. Pentru a trebui să fim în situaţia unor măsuri de prevenţie prin care persoanele nevaccinate să aibă acces limitat în spaţii comercial sau în zone neesenţiale trebuie să ne vaccinăm”, a precizat Barna, după şedinţa Biroului Naţional al USR PLUS.

De asemenea, vicepremierul a susţinut că vor fi propuse măsuri mai active prin care rata vaccinării anti-Covid să crească atât în mediul rural cât şi în “micul urban”, acolo unde sunt înregistrate cifre foarte mici.

“Cred că este momentul să discutăm foarte clar şi voi propune premierului în şedinţa de guvern ca la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă şi un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română pentru vaccinare. Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru şi Grecia a trecut de o rată de vaccinare de 50%, cred că este posibil, sunt convins şi am încredere în înţelepciunea şi a Părintelui Patriarh şi a celorlalţi ierarhi din cadrul Bisericii Ortodoxe că e timpul ca acest mesaj să fie dat tocmai pentru ca românii să afle pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important este să ne vaccinăm pentru a nu trebui să intrăm din nou într-o perioadă de care am crezut că am scăpat”, a afirmat Barna.

În ceea ce priveşte necesitatea existenţei unui protocol scris în care să se precizeze în mod clar cum s-ar putea implica Biserica în campania de vaccinare, vicepremierul a avut de spus următoarele:

“Este o chestiune de mesaj, în primul rând. De aceea am folosit exemplul din Grecia, unde avem tot o Biserică Ortodoxă. Da, până acum, ca societate am trecut prin trei valuri. Avem perspectiva unui val patru care, dacă se va materializa, va trebui să adoptăm măsuri suplimentare. Un astfel de parteneriat cu Biserica, în urma căruia, de la nivelul vârfului Bisericii, să se transmită un mesaj către toţi preoţii, să îi încurajeze pe enoriaşi să se vaccineze, cred că ar putea avea un impact ca să mai ridice rata naţională de vaccinare”.

Totodată, întrebat cum crede că va fi posibilă implicarea Bisericii în această campanie în condiţiile în care nu este clar dacă Patriarhul Daniel s-a vaccinat, Dan Barna a declarat:

“Dacă ne-am dat bătuţi, ar trebui să plecăm acasă. Este un demers. Sunt convins că tocmai perspectiva ca România să intre din nou într-o situaţia dificilă în care sănătatea cetăţenilor, a enoriaşilor este afectată, cred că se poate găsi şi în rândul Bisericii o rezonabilitate legată de susţinerea şi încurajarea acestui mesaj de vaccinare”.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne