Baronul Nicuşor Constantinescu, eliberat de magistraţii constănţeni

Nicuşor Constantinescu
Nicuşor Constantinescu (sursa imagine: Facebook)

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, va fi eliberat din arest preventiv, urmând să fie judecat sub control judiciar în dosarul Centrul Militar Zonal Constanţa, a decis vineri Curtea de Apel Constanţa.

Decizia instanţei este definitivă, relatează Agerpres.

Pronunţarea a fost dată după ce, în dimineaţa zilei de vineri, magistraţii constănţeni au judecat cererea lui Constantinescu de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar, cerere respinsă pe 2 decembrie de Tribunalul Constanţa, ca nefondată.

Fostul preşedinte al CJ Constanţa rămăsese în arest preventiv după ce, la sfârşitul lunii noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia acestuia faţă de măsura arestării preventive într-o altă cauză şi a dispus cercetarea sub control judiciar. Pe 7 noiembrie însă, magistraţii Tribunalului Constanţa au confirmat un al doilea mandat de arestare preventivă în lipsă emis pe numele lui Nicuşor Constantinescu, la o zi după ce judecătorii Tribunalului Bucureşti au confirmat arestarea preventivă a acestuia într-un alt dosar.

În timp ce la Constanţa, Nicuşor Constantinescu este cercetat pentru abuz în serviciu sub formă continuată într-un dosar privind Centrul Militar Zonal, la Bucureşti, acesta este cercetat în alte trei dosare, în unul dintre ele fiind trimis în judecată pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite.

Reamintim că baronul de Constanţa s-a sustras timp de aproape un an proceselor, fiind plecat în SUA, pentru tratament. După ce luni de zile avocaţii baronului au susţinut că fostul preşedinte CJ este prea bolnav pentru a reveni în ţară - deşi pe internet circulau înregistrări cu Constantinescu fumând la teresă sau făcând shopping la New York - finalmente acesta a revenit pe 6 noiembrie la Bucureşti, din Turcia, după ce fusese reţinut de Poliţia din Istanbul.

Anterior întoarcerii în ţară, pe numele lui Constantinescu au fost emise două mandate de arestare preventivă de către instanţele din România, deoarece nu s-a mai întors în ţară la data stabilită de procurorii DNA.