Băsescu: „Am îngenuncheat sistemul, dar nu l-am învins. DNA nu îi ia pe generali”

Politicienii nu fac parte din Sistem, căci se schimbă la 4 ani, de aceea pe ei îi mai ia DNA-ul. În schimb pe generali, procurorii anticorupţie nu îi ridică niciodată, a susţinut Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

„La finalul mandatului am spus că am îngenuncheat sistemul, dar nu l-am învins şi sistemul trebuie învins şi pus la dispoziţia cetăţeanului”, a declarat sâmbătă fostul preşedinte Băsescu, la lansarea candidaţilor PMP Suceava pentru alegerile parlamentare, relatează Mediafax.

Liderul PMP a mai explicat că fiecare stat are "sistem", „o coloană vertebrală formată din generali de servicii de informaţii, generali din Ministerul Apărării, generali din Ministerul de Interne, profesori universitari, unii procurori, judecători, funcţionari din ministere şi agenţii care sunt veşnic pe posturile lor, posturi cheie” şi a adăugat că „pe generali nu îi ia niciodată DNA-ul”.

„Aceste funcţii permanente, bugetare, neafectate de alegeri sunt funcţii care constituie coloana vertebrală a unui stat.(...) Politicienii nu fac parte din sistem pentru că ei se schimbă la patru ani, pe ei îi mai ia DNA, nu prezintă interes pentru sistem. Pe generali, o să vedeţi, nu-i ia DNA niciodată”, a afirmat Băsescu.

În opinia lui Băsescu - care a precizat că doar ca preşedinte al ţării poţi vedea osatura statului la lucru - problema în sine nu e existenţa sistemului, căci toate ţările au unul, ci dacă acesta e devotat interesului naţional sau sieşi cu prioritate.

„O să vă spun ca om care ştie statul ăsta bine, că sistemul din România lucrează în interes naţional când i se cere, când i se dau repere precise. Drama este dacă nu-i dai obiective. Când nu-i dai obiective lucrează pentru el, sistemul”, a afirmat Băsescu, precizând că oamenii politici trebuie să dea „sistemului” obiective „clare, precise şi tangibile”. Altfel, dacă nu au obiective, cei din sistem se fac doctori.