Băsescu de acord cu amnistia pentru mame şi pensionari

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Mamele şi pensionarii care au primit bani în plus de la stat ar trebui să beneficieze de amnistia fiscală, a declarat marţi Traian Băsescu la emisiunea "Evenimentul Zilei", explicând că nu e firesc să ierţi de datorii Compania Huilei, în timp ce le ceri mamelor şi pensionarilor banii înapoi, mai ales dacă greşeala este a statului:

”Este ilogic să scutesc Compania Huilei de miliarde de lei datorii la stat, dar mă răcoresc pe o mămică”, a declarat Băsescu, citat de Realitatea.

Şeful statului a mai declarat că cei ce au beneficiat prin fraudă de bani în plus ies din discuţie însă, în cazul celorlalţi, ar trebui să fie scutiţi de datorii. Dacă este greşeala statului, acesta trebuie să-şi o asume.

”Dacă discutăm de cei care prin fraudă şi-au obţinut categorii de pensionare, nu avem ce pune în discuţie. Pe de altă parte, înţeleg că a făcut Curtea de Conturi controale şi a găsit mămici cărora, acum cinci ani, li s-a calculat o indemnizaţie greşită şi acum li se cere să li se dea înapoi. Mă, frate, după cinci ani, ce să facă? Mai ales că o fi primit-o un an, doi, cât a stat acasă. Păi, s-a adunat o sumă uriaşă şi atunci vin să spun: scutesc de obligaţiile, tai datoriile, la Calea Ferată, unde este prost management, în schimb, la nişte oameni care nu au nicio vină, omul ăla nu a ştiut, aşa i-a trimis funcţionarul indemnizaţia mămicii. Dacă nu vizează pe cei care au fraudat sistemul de pensii, dacă va viza greşelile funcţionarilor, este greşeala statului, sunt de acord cu amnistia”, a concluzionat Băsescu.

Reamintim că amnistia fiscală pentru pensionarii şi mamele ce au primit bani în plus, în urma unor greşeli de calcul a funcţionarilor publici vine în contextul în care în ultima lună cinci pensionari şi-au pus capăt zilelor de frică să nu ajungă după gratii, fiind obligaţi să dea înapoi banii pe care i-au încasat ilegal timp de mai mulţi ani.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat vineri că a propus Guvernului amnistierea fiscală a mamelor şi a pensionarilor care trebuiau să returneze statului banii încasaţi. Rovana Plumb a explicat că este vorba despre o amnistie fiscală, nu penală, după cum reiese dintr-un proiect de lege care va fi prezentat în următoarea şedinţă de Guvern.