Băsescu demontează teoria PSD: Comisia de la Veneţia va fi de acord cu forţarea alegerilor în două tururi

Traian Basescu
Traian Basescu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, la Digi 24, că, în opinia sa, Guvernul Orban îşi va asuma răspunderea pentru modificarea legii electorale pentru ca primarii să poată fi aleşi în două tururi, iar Comisia de la Veneţia va fi de acord cu această mişcare.

“Este [posibil - n.r.] şi eu cred că Orban îşi va asuma răspunderea pentru modificarea legii electorale, chiar dacă modificarea legii se produce cu mai puţin de şase luni [înainte de alegerile la termen - n.r.], ceea ce nu e recomandat, dar fiind o modificare pozitivă, care creşte nivelul de democraţie, Comisia de la Veneţia acceptă astfel de modificări - când, prin ceea ce se face, se creşte nivelul de democraţie”, a susţinut Traian Băsescu, citat de B1 TV.

În ceea ce priveşte alegerile anticipate, fostul şef de stat a subliniat faptul că, din punctul său de vedere, “nu sunt posibile anticipatele dacă suntem raţionali”.

“Altfel, orice lipsă de raţiune este aplicabilă şi oamenilor politici şi te poţi trezi cu abordări lipsite de logică. Dar gândiţi-vă încă o dată cât de rău ar fi pentru ţară să intre în patru luni de instabilitate, când alegerile sunt în octombrie, în condiţiile în care anul acesta trebuie utilizat masiv pentru dezvoltarea proiectelor”, a adăugat Băsescu.

De altfel, luni seară, fostul preşedinte a adoptat o poziţie similară în privinţa anticipatelor, afirmând că el nu susţine acel scenariu şi că îl “depăşeşte motivaţia pentru declanşarea unui asemenea tăvălug politic”, argumentând că “nu va fi uşor după ce se produce prima demisie”.

“Ştiţi cumva în ce an sunteţi? Suntem în 2020, da? Suntem în anul 2020, an în care sunt programate alegeri la termen. Ce rost au alegerile anticipate, care înseamnă circa trei luni ca să se parcurgă toată procedura. Ar fi patru luni de instabilitate, în care România trebuie să meargă lunar pe pieţe, să împrumute bani, cu dobânzi tot mai mari pe măsură ce se prelungeşte perioada de instabilitate politică. Atunci, care este rostul acestei încercări de a face alegeri anticipate, în care să câştigi trei luni, în condiţiile în care nu ai un obiectiv. Aş fi înţeles dacă PNL era la 70% şi avea ca obiectiv revizuirea Constituţiei. Este greu să-i convingi pe români de necesitatea unor alegeri, când mai sunt patru luni”, a precizat Băsescu. Detalii aici.