Băsescu, furios pe Parlamentul European: Ethiopia vecină cu UE, Republica Moldova în Cornul Africii

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Facebook)

Fostul preşedinte Traian Băsescu, actualmente europarlamentar (PMP, PPE), a criticat faptul că Parlamentul European nu a inclus în agenda sesiunii plenare de săptămâna viitoare şi o dezbatere privind situaţia din Republica Moldova după alegerile prezidenţiale încheiate cu victoria Maiei Sandu.

“Ethiopia vecină cu Uniunea Europeană, Republica Moldova în Cornul Africii. Sunt în pragul revoltei privind la agenda Plenarei Parlamentului European de săptămâna viitoare. În timp ce s-a găsit timp să discutăm despre Ethiopia, nu s-a găsit timp ca în cele 5 zile de sesiune plenară să discutăm o rezoluţie pentru Republica Moldova, care are nevoie de sprijin acum!”, a scris fostul preşedinte.

Potrivit publicaţiei Calea Europeană, miniştrii de Externe din ţările membre ale UE, reuniţi în format videoconferinţă, au discutat joi despre rezultatele alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Cu această ocazie, ministrul român de Externe Bogdan Aurescu a accentuat importanţa continuării şi intensificării sprijinului UE pentru viitorul european şi democratic pentru care au votat cetăţenii din Republica Moldova.

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câştigat duminică alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, învingându-l pe preşedintele în exerciţiu, socialistul pro-rus Igor Dodon, devenind deopotrivă al şaselea preşedinte din istoria ţării şi prima femeie în această funcţie la capătul unui scrutin considerat decisiv pentru viitoarea orientare strategică a Chişinăului. În acest context, liderii europeni au asigurat-o pe Maia Sandu şi pe cetăţenii Republicii Moldova de sprijinul UE pe calea reformelor democratice şi pentru construirea statului de drept.