Băsescu îl avertizează pe premierul Ungariei: Prietene, nu ne provoca să vizităm iar Budapesta

"Prietene Viktor Orban, noi nu vrem să vă vizităm la Budapesta, aşa cum am mai făcut-o în istoria ultimilor 100 de ani fără voia voastră. Dar nu ne provoca, pentru că avem şi noi limite", i-a transmis fostul preşedinte Traian Băsescu premierului ungar.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Având în vedere afrontul fără precedent adus României de ministrul de Externe ungar, Peter Syijjarto, care le-a cerut diplomaţilor maghiari să nu participe la ceremoniile ocazionate de ziua naţională a ţării noastre, singura soluţie demnă este expulzarea imediată a ambasadorului Ungariei de la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României de la Budapesta, a declarat vineri, pe contul său de Facebook, fostul preşedinte Traian Băsescu.

"Prietene Viktor Orban, noi nu vrem să vă vizităm la Budapesta, aşa cum am mai făcut-o în istoria ultimilor 100 de ani fără voia voastră. Dar nu ne provoca, pentru că avem şi noi limite. Nu o spun cu agresivitate, ci doar pentru ca la Budapesta să se înţeleagă faptul că nu avem complexe faţă de Ungaria.

Încurajat de faptul că Donald Trump l-a băgat în seamă pe premierul Viktor Orban, ministrul de Externe maghiar, "nevolnicul" Peter Syijjarto, "o panaramă politică născută sub pulpana extremismului maghiar, a cerut, nici mai mult, nici mai puţin, decât ca personalul diplomatic maghiar să nu participe nicăieri la ceremoniile ocazionate de ziua naţională a României pentru că, citez, poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit de 1 decembrie", a precizat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte susţine că poate să facă o lungă listă cu motivele pentru care maghiarii trăitori în România ar putea să fie cel puţin la fel de mândri ca românii cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

În opinia şefului PMP, cea mai importantă satisfacţie poate fi aceea că, spre deosebire de maghiarii din Ungaria, maghiarii din România au parte, în România ultimilor 26 de ani, de o conducere politică respectabilă la nivel naţional şi internaţional, ataşată valorilor NATO şi UE, valori care la Budapesta pare că au devenit facultative şi nerelevante în ultimii ani.

"Având în vedere afrontul fără precedent adus de ministrul de Externe maghiar, Peter Syijjarto, României, singura soluţie demnă este expulzarea imediată a ambasadorului Ungariei de la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României de la Budapesta. Altfel, aceşti aventurieri din guvernul lui Viktor Orban nu vor înţelege că România adevărată este până la Tisa. Să vă ferească Dumnezeu să ne amintim de acest lucru, lătrăi politici budapestani", a adăugat Traian Băsescu.