Băsescu, în linie cu PSD-ul: Raportul GRECO nu spune un cuvânt despre abuzurile din justiţie

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a susţinut, joi, că raportul GRECO este lipsit de echilibru, a greşit şi nu poate fi credibil când nu vorbeşte despre abuzurile de la Prahova.

„Când vine raportul GRECO şi, deşi ştie despre toate abuzurile care s-au petrecut şi au fost scoase la suprafaţă în România, nu spune un cuvânt. Se face politică. Eu, în locul celor de la GRECO, aş fi menţionat nevoia continuării procesului de securizare a libertăţii magistraţilor. Le-aş fi scris gros acolo ceea ce am spus, şi am văzut că a fost trecut în dreptul altui politician, dar e spusă de mine, că fiecare magistrat are libertate atâta câtă vrea să îşi ia. Din acest punct de vedere, cred că raportul GRECO a greşit şi se discreditează exact pentru că nu semnalează şi lucruri pe care deja le ştiu toţi românii. Cum mai poate fi credibil raportul GRECO când tu nu vorbeşti nimic despre abuzurile de la Prahova, despre numărul mare de achitări pentru oameni care au stat în arest preventiv? Nu spune nimeni că asta a fost principala caracteristică a justiţiei în ultimii 10 ani. Pe fond, lucrurile au progresat, dar au fost erori. GRECO trebuia să le semnaleze ca încălcări ale drepturilor fundamentale ale unor oameni”, a afirmat Băsescu, preluat de Mediafax, la TVR 1.

Băsescu a mai ţinut să adauge că a fost neplăcut surprins de lipsa de echilibru a rapoartelor GRECO.

„Pentru mine a fost o surpriză neplăcută lipsa de echilibru a raportului GRECO şi următorul nu va mai conta. Am văzut nenorociri făcute de justiţie şi GRECO nu spune un cuvânt. S-a focusat pe desfiinţarea Secţiei de investigare a magistraţilor. E opţiunea fiecărui stat”, a completat Băsescu.

Reamintim că Guvernul Dăncilă a publicat într-un final cele două rapoarte ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) privind România, iar concluziile sunt îngrijorătoare. Ţara noastră nu a implementat decât una dintre cele cinci recomandări ale organizaţiei, care se arată preocupată de "reformele" demarate de PSD-ALDE, o atenţie specială primind controversata Secţie de investigare a magistraţilor, care, în opinia experţilor GRECO, ar trebui desfiinţată.

În Raportul ad hoc, GRECO recomandă să fie abandonată crearea Secţiei Adinei Florea pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi reaminteşte că a evaluat crearea instituţiei ca una dintre cele mai controversate modificări operate de coaliţia de guvernare. SS a fost văzută ca o anomalie a cadrului instituţional existent, care ar putea conduce la conflicte de competenţă şi ar putea fi folosită necorespunzător şi supusă unei ingerinţe nejustificate in procesul de justiţie penală.

Detalii despre rapoarte aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne