Băsescu: Încetarea achiziţionării de uraniu din producţie internă, o mare greşeală strategică

România a oprit achiziţionarea de uraniu din producţie internă, fapt ce constituie o mare greşeală strategică în condiţiile în care ţara noastră avea un ciclu nuclear complet, este de părere fostul preşedinte Traian Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Încetarea achiziţionării de uraniu din producţie internă de către Centrala Nucleară de la Cernavodă este o mare greşeală, a declarat sâmbătă, la deschiderea Şcolii de vară a organizaţiei de tineret a PMP, fostul preşedinte Traian Băsescu.

"Este o mare greşeală pentru că România era una dintre puţinele ţări care au ciclu nuclear complet, adică extracţie de uraniu, procesarea minereului de uraniu, arderea uraniului în reactoarele de la Cernavodă şi izolarea reziduurilor de uraniu, plus producţie de apă grea. Aveam ciclu nuclear complet", a explicat liderul PMP, citat de Agerpres.

În opinia fostului preşedinte al României, achiziţionarea de uraniu cu un preţ mai ieftin, din Canada, nu este o soluţie bună pe termen lung.

"În momentul de faţă s-a încetat achiziţia de uraniu din ţară, spunând doamna aceea, în declaraţie publică, după ce am atacat acest lucru, spunând că este mai ieftin din Canada. Eu sunt de acord că este mai ieftin să-l imporţi din Canada, dar va fi mai ieftin doar până când opreşti producţia de uraniu la tine în ţară. Când nu vom mai avea producţie de uraniu, vom afla cât de scump este şi uraniul din Canada. Deci, cred că este o mare greşeală strategică dacă discutăm că unul dintre obiectivele majore ale României este independenţa energetică", a subliniat Traian Băsescu.

Legat de mineritul în cărbune, preşedintele Partidului Mişcarea Populată a ţinut să atragă atenţia că este o perioadă de criză nu numai în ţara noastră.

"Încălzirea globală, probată, nu mai este o poveste, vedem toţii pe pielea noastră efectele ei, încălzirea globală duce la politici energetice tot mai curate, fie că vorbim de energie nucleară, energie regenerabilă — hidrocentrale, energie eoliană, energie solară. Mai mult, şi tehnologiile de vârf în momentul de faţă sunt destul de poluante. Deci, Germania, care încă foloseşte foarte mult cărbune în industria energetică, începe să-şi ia măsuri de reducere a producţiei pe cărbune. Asta înseamnă că România, în primul rând, trebuie să aducă tehnologiile necesare.

Şi Germania este una dintre ţările care a descoperit secretul reducerii masive a poluării în producţia de energie pe cărbune, deci trebuie să aducem cele mai avansate tehnologii şi, doi, trebuie să înţelegem că energia pe cărbune îşi îngustează contribuţia în mixul energetic în România, ca de altfel în toate ţările din Uniunea Europeană'', a punctat Traian Băsescu.