Băsescu: Poliţiştii din Caracal erau complici şi primeau bani sau câte o fetiţă

Traian Basescu
Traian Basescu (Epoch Times România)

Pe raza unui orăşel cum e Caracalul nu era posibil să existe un individ precum Gheorghe Dincă fără ca poliţia să îl aibă sub supraveghere, mai ales că acesta făcea şi taximetrie ilegală, susţine fostul preşedinte Traian Băsescu. Potrivit europarlamentarului PMP, acest lucru este de crezut doar dacă autorităţile erau complici, primeau bani sau „din când în când o fetiţă”.

„Omul ăsta nu e cu năravurile astea de acum, de la Alexandra. Dacă nici acum statul nu va acţiona împotriva celor care au greşit, pentru că acest copil, Alexandra, a murit cu zile. Nu e posibil să ai asemenea individ pe raza unui mic orăşel cum e Caracal şi poliţia să nu îl aibă în supraveghere. Mai ales că făcea şi taximetrie ilegală. Este de necrezut. Este de crezut într-o singură situaţie. Ori erau complici cu el sau primeau din când în când parte din banii de la taximetrie, ori primeau din când în când o fetiţă. Şi procurorii au fost extrem de generoşi cu acest individ. Secţia pentru magistraţi trebuie să îşi facă treaba”, a spus Băsescu, la România TV, potrivit Mediafax.

De asemenea, fostul şef al statului a mai ţinut să precizeze că, potrivit unui raport al Comisiei Europene, STS poate da o evaluare a unei locaţii cu o eroare între 70 metri şi 5000 de metri.

„Am aici al 11-lea raport al CE legat de nr. 112. Şi vedem ce ne spune chiar despre România şi despre alte 27 de ţări. Spre exemplu s-a încercat în zona de discreditare, în faza iniţială, să se dea vina, dădeau vina unii pe alţii. Iată ce poate să facă STS. În momentul de faţă STS poate să dea o evaluare a locaţiei cu o toleranţă de la 70 m la 5000 de m. Dacă este în Bucureşti va fi 70 de m, pentru că se intersectează mai multe celule, dacă este la Caracal, unde e o singură celulă, va fi de 5 km faţă de punctul real. Acea diagramă pe care au transmis-o este mai mică de 5000 de metri. Ceea ce vă spun este valabil şi pentru întâmplarea din Apuseni. Toate sistemele 112 din Europa intră în proces de modernizare”, a susţinut Băsescu.

Potirvit lui Traian Băsescu, mai sunt multe minciuni încă neclarificate în cazul din Caracal.

„Prima minciună a fost: nu am putut să îi depistăm pentru că STS nu ne-a dat corect locaţia. A doua minciună a fost cea din faţa porţii. Nici acum nu e clar cine a interzis intrarea, procurorul sau poliţia că nu a avut oameni. Cele două instituţii trebuiau să colaboreze. Nici acum nu au venit cu un comunicat public. Este inadmisibil, de asemenea, faptul că nici până acum niciuna dintre cele două instituţii nu au venit public să spună: iertaţi-ne, nu am citit Constituţia care ne dădea dreptul să intrăm şi la miezul nopţii în locuinţe dacă există risc de pierdere de viaţă a unui cetăţean. (...)

Ei nu aveau nevoie de mandat că să intre în casa groazei. Avem câteva minciuni care nu sunt nici acum recunoscute. Eu cred că interdicţia a venit de la procuror, dar şi poliţistul a fost suficient de slab să nu spună: domnule procuror, eu servesc o lege şi e în joc viaţa unui om. E o chestie de asumare aici. Amândoi au fost slabi. Tipul de funcţionari ai statului care se preling, nu îşi asumă la momente de criză anumite decizii. Asta e marea problemă”, a declarat fostul preşedinte.