Beijing: O femeie îşi dă foc în Piaţa Tiananmen

Miliţie chineză în Piaţa Tiananmen, Beijing
Miliţie chineză în Piaţa Tiananmen, Beijing (Lintao Zhang / Getty Images)

Gestul coincide cu debutul sesiunii Legislativului chinez. Gardienii au stins rapid flăcările. Motivele gestului rămân necunoscute, acesta fiind foarte probabil un act de protest împotriva guvernului.

O femeie şi-a dat foc, miercuri 5 martie, în Piaţa Tiananmen din Beijing, zi care coincide cu deschiderea sesiunii Congresului Naţional al Poporului, organismul legislativ chinez, raportează Radio Free Asia.

În conformitate cu puţinele informaţii disponibile, incidentul a avut loc în jurul orei 11, ora locală. Gardienii care patrulau piaţa au observat imediat ce se întâmplă şi au împiedicat gestul femeii, stingând flăcările în doar câteva minute şi îndepărtând-o pe aceasta din piaţă. Nu există informaţii cu privire la starea protagonistei acestui gest, care se pare că a suferit arsuri pe faţă. Persoane care se aflau în piaţă au relatat că abia au zărit-o. Alţii au declarat că au văzut doar fumul. Poliţia, de fapt, a încercat imediat să elimine toate urmele episodului, interzicând de asemenea celor prezenţi să facă fotografii. Câtorva dintre persoanele prezente le-au fost confiscate telefoanele mobile pentru a evita ca acestea să facă fotografii sau clipuri video.

În momentul de faţă, motivele care au condus la acest gest rămân necunoscute, dar probabil că femeia a vrut să protesteze împotriva guvernului chinez. Este un fapt destul de comun pentru cei care doresc să-şi prezinte plângerile sau să critice autorităţile de la Beijing să aleagă propriile momente speciale, cum ar fi deschiderea sesiunii Congresului Naţional al Poporului. Aproape întotdeauna protestatarii sunt blocaţi de către poliţie şi arestaţi. În decembrie anul trecut, 13 persoane au încercat o sinucidere în masă în Beijing pentru a protesta faţă de neacordarea de compensaţii după ce au fost evacuate forţat din casele lor. În acest caz era Ziua Mondială a Drepturilor Omului.