Beijing-ul foloseşte nave de "pescari" pentru a ocupa atoluri filipineze. SUA trimite în zonă un portavion

Structură construită de armata chineză în reciful Johnson South din Arhipelagul Spratly.
Structură construită de armata chineză în reciful Johnson South din Arhipelagul Spratly. (Getty Images)

În cea mai recentă dispută asupra teritoriului din Marea Chinei de Sud, guvernul filipinez acuză Beijingul pentru că a trimis o „miliţie maritimă” în apropierea recifului contestat Whitsun.

China a răspuns afirmând că navele sunt doar nave de pescuit civile.

Cu toate acestea, regimul comunist chinez este cunoscut pentru folosirea aşa-ziselor nave de pescuit civile pentru a coloniza insule din Marea Chinei de Est - programul fiind asemănător cu cel al "oamenilor verzi" folosiţi de Rusia în estul Ucrainei - parte a unui conflict asimetric ce se desfăşoare fără declaraţii de război şi forţe militare convenţionale.

Pe fondul tensiunilor mari dintre cele două ţări, nave de război americane conduse de portavionul USS Theodore Roosevelt au intrat în zonă, începând de duminică, conform programului marinei americane, care patrulează intens zona pentru a asigura navigabilitatea rutelor din Marea Chinei de Sud (SCSPI).

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte, care în trecut a cochetat cu apropierea de Partidul Comunist Chinez, a criticat vehement iniţiativa Chinei, denunţând prezenţa navelor chineze folosind „cele mai puternice cuvinte de până acum”, potrivit Reuters.

În unele dintre cele mai puternice afirmaţii emise de tabăra lui Duterte despre comportamentul Chinei în Marea Chinei de Sud, avocatul Salvador Panelo a numit prezenţa prelungită a bărcilor o pată nedorită a relaţiilor care pot genera „ostilităţi nedorite pe care ambele ţări ar prefera să nu le urmeze”.

"Putem negocia aspecte de interes şi beneficii reciproce, dar nu ne înşelăm - suveranitatea noastră nu este negociabilă", a spus Panelo într-o declaraţie.

Purtătorul de cuvânt al lui Duterte, Harry Roque, a preluat linia oficială, declarând, la o conferinţă de presă: „Nu vom renunţa nici măcar la un centimetru din teritoriul nostru naţional sau din zona noastră economică exclusivă (ZEE)”.

Reciful Whitsun se află la aproximativ 325 km vest de provincia filipineză Palawan.

China foloseşte o prezenţă masivă de peste 200 de nave pentru a obţine în mod eficient controlul asupra zonei. Luna trecută, filipinezii au depus un protest diplomatic cu privire la ceea ce au descris ca fiind „roiuri ameninţătoare” formate din nave chineze.