Beijingul ameninţă Parisul pentru azilul politic acordat soţiei fostului şef chinez al Interpolului

Fostul director chinez al Interpol, Meng Hongwei
Fostul director chinez al Interpol, Meng Hongwei (Getty Images)

Oficiali chinezi au ameninţat că vor suspenda întreaga cooperare a poliţiei cu Franţ, deoarece statul UE a acordat azil politic soţiei fostului şef al Interpolului Meng Hongwei, potrivit AFP.

“Nu este nicio cerere oficială de suspendare a cooperării, ci o exprimare neoficială a intenţiei”, a susţinut o sursă pentru AFP, confirmând un raport publicat în weekend de ziarul francez Le Monde, care a raportat că ataşatul pentru securitate al Ambasadei chineze din Franţa a fost informat în legătură cu decizia iminentă.

Tensiunile dintre Paris şi Beijing s-au amplificat de la dispariţia, în septembrie 2018, a preşedintelui Interpolului Meng Hongwei, la scurt timp după ce a plecat în China de la sediul agenţiei internaţionale de poliţie din Lyon, în sud-estul Franţei.

După câteva zile în care nu s-a ştiut nimic despre locul unde se afla Meng, China a dezvăluit că acesta a fost arestat. În luna iunie, o instanţă din nordul Chinei a susţinut că Meng a pledat vinovat într-un caz de mită.

Soţia lui Meng, Grace, şi cei doi copii ai lor care au rămas în Franţa, au primit protecţie din partea poliţiei, întrucât aceasta şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu tentative de răpire şi ulterior a depus o cerere pentru azil, aprobată în luna mai, potrivit AFP.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a denunţat azilul susţinând că este un “abuz al procedurilor legale franceze”, iar Ministerul de Interne francez a refuzat să comenteze.

În luna iunie, instanţa chineză a declarat că Meng – fost ministru adjunct al securităţii publice – a pledat vinovat pentru acceptarea de mită în valoare de 2,1 milioane dolari în perioada 2005-2007.

Critici ai arestării lui Meng au sugerat că acesta a fost prins într-o campanie anticorupţie şi l-au acuzat pe preşedintele chinez Xi Jinping că încearcă să îşi înlăture inamicii politici.

La câteva zile după dispariţia sa, Interpolul a fost forţat să accepte demisia lui Meng.

Grace a dat în judecată Interpolul în luna iunie, afirmând că instituţia a eşuat să îi protejeze familia şi că este “complice la acte culpabile pe plan internaţional comise de China, unul dintre membrii agenţiei”. Interpolul a respins acuzaţiile, susţine AFP.

Anul trecut, în perioada în care nu s-a ştiut nimic de Meng, Grace a făcut un apel emoţional, declarând jurnaliştilor în luna octombrie că ea nu a ştiut nimic despre soţul ei începând cu 25 septembrie, când acesta i-a trimis pe WhatsApp un emoji cu un cuţit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe