Beijingul emite un avertisment fără precedent cetăţenilor chinezi din Coreea de Nord: Întoarceţi-vă acasă!

Într-o mişcare fără precedent, ambasada Chinei de la Phenian a sfătuit cetăţenii chinezo-coreeni să se întoarcă acasă, pe fondul temerilor că provocările militare ale Nordului ar putea declanşa un atac american împotriva acestuia.
Grănicer nord-coreean.
Grănicer nord-coreean. (Cancan Chu/Getty Images)

Ziarul Korea Times susţine că ambasada Chinei a început să trimită mesajul în 20 aprilie, cu 5 zile înainte ca Phenianul să celebreze cea de-a 85-a aniversare a înfiinţării Armatei Populare Coreene printr-un spectacol al forţei sale militare, potrivit Radio Free Asia.

Sursa a citat un cetăţean de etnie chineză care locuieşte în capitala nord-coreeană, afirmând că a plecat în China la sfârşitul lunii trecute după ce l-a contactat ambasada. El a declarat că obişnuia să viziteze China la fiecare 2 - 3 luni dar, după ce i s-a transmis că ar trebui să “rămână în China o perioadă”, a părăsit Coreea de Nord cu o lună mai devreme decât intenţiona iniţial.

“Ambasada nu a transmis niciodată un astfel de avertisment. Am fost îngrijorat şi am părăsit ţara în grabă”, a mai precizat bărbatul, al cărui nume nu a fost făcut public.

Dar bărbatul a adăugat că majoritatea rezidenţilor de etnie chineză din Phenian ignoră mesajul.

Datorită atmosferei “paşnice” a oraşului, în ciuda crizei globale cauzate de ameninţările regimului nord-coreean cu privire la testări de rachete şi arme nucleare, s-ar putea să nu perceapă situaţia reală, a adăugat el.

Avertismentul ambasadei Chinei este un indiciu că Beijingul ia în considerare faptul că agresivitatea Nordului şi mişcările SUA de a destabiliza regimului lui Kim Jong-un i-ar putea afecta pe cetăţenii chinezi care locuiesc în străinătate.

Mai mult, Global Times, o publicaţie care este condusă de Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez, a declarat recent: “Jocul dintre Washington şi Phenian a ajuns într-un punct critic. În cazul în care Coreea de Nord desfăşoară cel de-al şaselea test nuclear [al său], după cum este de aşteptat, este posibil, mai mult ca niciodată, ca situaţia să treacă de punctul în care se va mai putea repara ceva”.

“Toţi participanţii vor suferi consecinţele, dar Phenianul va suferi în mod sigur cele mai mari pierderi”, a avertizat publicaţia chineză.