Beijingul interzice site-urile The Washington Post şi The Guardian cu ocazia comemorării masacrului din Tiananmen

(Getty Images)

China a interzis website-urile publicaţiilor The Washington Post şi The Guardian pe fondul campaniei guvernamentale de suprimare a fluxului de informaţii lansate cu ocazia celei de-a 30-a comemorări a masacrului din Piaţa Tiananmen din 4 iunie 1989, potrivit The Washington Post, care a notat că cele două website-uri s-au aflat printre puţinele entităţi media majore în limba engleză ce încă puteau fi accesate în mod regulat în China continentală fără folosirea unui VPN, a notat site-ul de ştiri Zero Hedge.

Site-urile de social media chineze au fost blocate înaintea comemorării, iar aplicaţia wechat şi site-ul de microblogging Weibo au împiedicat utilizatorii să îşi schimbe informaţiile personale, inclusiv fotografiile de profil. O altă platformă chineză – website-ul pentru distribuire de materiale video Bilibili – a declarat că a suspendat comentariile în timp real şi alte funcţii pentru aşa numite “upgrade-uri tehnice”.

Potrivit The Washington Post:

Toate referirile, cu excepţia celor indirecte, la evenimentele din 1989 au fost şterse imediat şi, în perioada dinaintea comemorării, utilizatorii s-au plâns de faptul că nu au putut nici măcar să acceseze funcţia de schimbare a avatarelor lor.

Fiecare ediţie a site-ului Wikipedia a fost blocată în întregime la mijlocul lunii mai. Un reporter CNN a declarat că website-ul reţelei a fost blocat din nou săptămâna trecută după ce CNN.com a publicat un articol de top privind comemorarea evenimentului din 1989.

Beijingul rareori îşi divulgă motivul pentru care blochează diverse website-uri şi nu este clar dacă interdicţiile aplicate The Washington Post şi The Guardian vor fi permanente.

Reacţionând la campania chineză de suprimare a mass mediei, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat: “Conducerea Partidului Comunist Chinez a trimis tancuri în Piaţa Tiananmen pentru a suprima cu violenţă demonstraţiile care cereau democraţie, drepturi ale omului şi încetarea corupţiei galopante”, adăugând că “statul partid al Chinei nu tolerează nicio dizidenţă şi încalcă drepturile omului oricând acest lucru serveşte intereselor sale”.

Regimul comunist chinez foloseşte un program puternic de cenzurare numit “Marele Firewall” pentru a bloca peste 10.000 de domenii web şi a identifica reţelele private virtuale (VPN) ce permit cetăţenilor chinezi să ocolească restricţiile online. Dar Google ajută Beijingul prin interzicerea ad-urilor pentru VPN în China.

Potrivit Beijingului, acţiunile de cenzurare menţin “suveranitatea Internetului” şi unii oficiali chiar au lăudat Marele Firewall ca fiind un model ce ar trebui adoptat de către alte guverne.