Beijingul testează o pistă de aterizare pe o insulă artificială din Marea Chinei de Sud. SUA tresaltă

SUA a declarat că testele întreprinse recent de China pe noua pistă de aterizare de pe una dintre cele şapte insule construite de Beijing în Marea Chinei de Sud a amplificat tensiunile şi reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea regională.
Structura construită de China în apropierea Insulelor Spratly.
Structura construită de China în apropierea Insulelor Spratly. (Captură Foto)

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, a reiterat apelul pentru suspendarea activităţilor de revendicare teritorială şi de militarizare a avanposturilor din Marea Chinei de Sud, unde China şi alte cinci ţări asiatice manifestă pretenţii teritoriale rivale.

„Demararea operaţiunilor de zbor pe această noua pistă de aterizare, [situată] într-o zonă disputată, amplifică tensiunile şi ameninţă stabilitatea regională”, a declarat luni Kirby, adăugând că pretendenţii ar trebui în schimb se se concentreze pe realizarea unui acord asupra comportamentului acceptabil în zonele disputate.

„Am pus limpede această problemă, în repetate rânduri, şi vom continua să o facem”, a precizat el, conform Deutsche Welle.

Acţiunea Chinei de a ateriza un avion pe reciful Fiery Cross a atras deja critici din partea vecinilor săi, printre care Vietnamul, care a declarat că mişcarea chinezilor reprezintă o încălcare a suveranităţii sale. Filipine, un aliat al SUA, a susţinut luni că ia în considerare la rândul său înregistrarea unui protest oficial.

Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, a declarat că Beijingul a trimis un “avion civil” pe insulă pentru a determina dacă noul aerodrom – care din spusele ei s-ar afla pe teritoriu chinez – respectă standardele pentru aviaţia civilă.

Beijingul a respins protestele Vietnamului, susţinând de asemenea că operaţiunea a avut loc în limitele teritoriului chinez.

Teritoriu disputat

Tensiunile s-au amplificat în ultimii doi ani după ce China a transformat recifele disputate din Arhipelagul Spratly în insule, în privinţa cărora pretendenţii rivali se tem că Beijingul le-ar putea folosi pentru a-şi proiecta puterea militară departe de China continentală.

Noul incident marchează a continuare a unor situaţii tensionate, în principal între China, Vietnam şi Filipine, în privinţa unor teritorii de mult timp disputate şi potenţial bogate în petrol şi gaz, şi care sunt de asemenea revendicate de Taiwan, Malaezia şi Brunei.

În plus, Marea Chinei de Sud a devenit o sursă tot mai mare de tensiune între Beijing şi Washington, care susţine că are un interes naţional în rezolvarea paşnică a disputelor regionale şi în menţinerea libertăţii de navigaţie în aceste ape critice pentru comerţul internaţional.

În octombrie 2015, SUA a trimis un distrugător american cu rachete ghidate în apropierea unui alt recif pentru a provoca pretenţiile de suveranitate ale Beijingului în apele din jurul insulelor artificiale. China a criticat mişcarea americanilor, avertizând Washingtonul să nu mai repete manevra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe